December: wat te doen in de kerstvakantie?

Zo. Dit is alweer de laatste vooruitblik van dit jaar. De aankomende maand ga ik aan de slag met mijn foto-archief, bereid ik een volgende expositie voor en ga ik heel veel lezen bij een haardvuur. Want dat hoort, in december.

Waarom deed ik dit ook alweer?

Begin dit jaar startte ik met een maandelijkse vooruitblik. Mijn doel: zorgen dat het jaar niet verrommelt door iedere maand even stil te staan bij wat mijn doelen ook alweer zijn. Die doelen had ik in januari genoteerd in mijn fotojaarplan. En wonderwel, het plan slaagde, grotendeels. Omdat ik nu ieder begin van de maand even stilstond bij wat er moest gebeuren, werd ik er – soms tot treurens aan toe – aan herinnerd wat mijn fotodoelen zijn. Soms paste ik ze aan, soms knipte ik ze op in meer behapbare brokken.

Wat ik doe in december

Terugkijken: December wordt mijn grote terugblikmaand, fotografisch gezien. Ik duik Lightroom in om eens goed te kijken naar al mijn fotowerk én mijn projecten. Welke keuzes maakte ik, en sta ik daar nog steeds achter?

Vooruitkijken: Een kerstvakantie leent zich trouwens ook prima voor het maken van mijn fotoplan voor 2020. Wil jij daar ook mee aan de slag? Hier vind je een template dat je gratis kunt downloaden.

Expositie: Tot 5 januari exposeer ik nog bij Evermore, in Rotterdam. Momenteel ben ik bezig met een volgende locatie waar mijn werk te zien zal zijn. Later meer hierover 🙂

Wat ik lees in december

Deze maand liggen op mijn nachtkastje twee boeken:

Lichtjaren – Een geschiedenis van de fotografie

In Lichtjaren vertelt Hans Rooseboom hoe de fotografie vanuit het niets uitgroeide tot het invloedrijke, door bijna iedereen beoefende en overal aanwezige medium van nu. Hij laat zien hoe foto’s gemaakt, bedoeld, verspreid, bekeken, gebruikt en misbruikt zijn. Zo maakte men zich al in 1890 zorgen over de privacy die door camera’s geschonden werd en is het manipuleren van foto’s veel ouder dan Photoshop.

Recensie volgt!

The Dutch House van Ann Patchett

Ik verslind sinds dit jaar haar boeken en kan nauwelijks uitleggen waarom. Haar schrijfstijl neemt mij zo in beslag dat het moeite kost om die boeken weg te leggen. Dit boek is zojuist verschenen, en ook al meteen verkrijgbaar in het Nederlands, dus ik ben geen obscure fan. Ik weet overigens niet of de vertaling ook zo’n meeslepend effect heeft.

Wat ik luister in december

Ik heb een nieuwe oude podcast ontdekt: Ongesigneerd. In een kleine 20 minuten duik je in het verhaal achter een product of fenomeen. Bijvoorbeeld fietspaden, je paspoort of de snelweg. Wat blijkt iedere keer: over alles is door iemand heel lang nagedacht. Neem nou de A2. Die is niet zomaar in het landschap neergekwakt, nee, er is over nagedacht wat je als automobilist zoal moet zien om een beetje wakker te blijven achter het stuur.

Kortom, Ongesigneerd is een podcast die je anders laat kijken naar wat je al lang niet meer bewust waarneemt.

Wat ik verder deed dit jaar

Nieuwsgierig naar de oude edities van mijn maandelijkse updates? Hieronder vind je ze allemaal:

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November