Januari: mijn foto’s aan de muur

Het is een nieuw jaar, dus ik heb iets nieuws bedacht. Vanaf nu meld ik hier iedere maand wat ik aan het lezen, luisteren en bekijken ben. Daarnaast noteer ik mijn grootsche ideeën en kleine stapjes op fotografisch gebied; wat neem ik mij voor om die maand te realiseren? Het dwingt me om concreet te worden én om keuzes te maken. Hoop ik.

Van fotojaarplan naar fotomaandplan

Vorig jaar maakte ik een template voor een fotojaarplan (hier te vinden). Dat heb ik braaf ingevuld, en de eerste maanden kwam er nog best wat terecht van die acties. Maar het verslofte. Bij de invulexercitie voor dit jaar leek het me daarom een puik plan om mezelf tot een maandelijkse update te dwingen. Hierbij de aftrap.

Boeken die ik ga uitlezen:

This is Marketing van Seth Godin: omdat ik dit jaar nog véél meer met Kronkeling wil gaan doen, en daar helpt de visie van Seth Godin me bij. Eerst dat boek lezen dus. Ken je Seth niet? Kijk dan eens op zijn dagelijkse blog. Hij is – vind ik – een briljant denker.

Het menselijk lichaam van Paolo Giordano: omdat ik zijn boek De eenzaamheid van de priemgetallen zo mooi vond.

Wat ik deze maand luister:

Ik ben sinds kort verslaafd aan de podcast Heavyweight; iedere aflevering zoomt in op een punt in iemands leven waarop alles veranderde, en meestal niet ten goede. Jonathan Goldstein (de podcast host) probeert het op te lossen. Zoals de last op de schouders van Gregor – hij wil graag de CD’s terug die hij 20 jaar terug aan (de toen nog onbekende) Moby uitleende. Luister die aflevering hier. Wat ik er goed aan vind? Jonathan praat zoals ik graag wil schrijven.

Wat ik aan het doen ben: 
  • Mijn fotojaarplan voor 2019 invullen (waarvan deze maandelijkse pagina dus een spin-off is geworden).
  • Mijn eigen foto aan de muur hangen. Veel te lang mee gewacht (zie de foto boven dit artikel).
  • Rondgeleid worden in het fotografiedepot van Het Nationaal Archief (er is volgens mij nog plek in februari).
Mijn 3 uitdagingen in januari:

Aan het eind van deze maand moeten onderstaande zaken klaar zijn. Dat staat in mijn fotojaarplan, dus nu ook hier.

1. Foto’s in de verkoop

Het staat al maanden op mijn to do lijst: spitten in mijn foto-archief, een portfolio opbouwen en zien welke thema’s telkens terugkeren. In het klein doorliep ik dat proces bij het uitkiezen van de foto voor aan de muur. En daarom heb ik nu bedacht: ik maak een winkeltje met mijn foto’s, gesorteerd op thema. Gewoon op Kronkeling. Mijn archief-actie krijgt daarmee een concreet doel. Dat maakt het een stuk leuker – hoop ik. Daarom: eind deze maand is de winkel online!

UPDATE: het winkeltje staat, maar is nog wel in aanbouw. Uitbreiding volgt!

2. De structuur van Kronkeling aanpassen

Kronkeling is gegroeid, en ik ben meer gefocussed. Daardoor past de huidige menu-indeling en tag-structuur niet helemaal lekker meer. Hoe het dan wél moet daar denk ik dus nu over na. Work in progress. Tips zijn welkom!

UPDATE: done.

3. Gewoon weer dingen opschrijven

Ooit had ik de fijne gewoonte om al mijn briljante en niet zo briljante ingevingen op te schrijven in een notitieboekje. Die gewoonte is afgezwakt, en dat is stom. Want met zo’n boekje op zak lijk ik veel meer ideeën te hebben. Daarom blaas ik mijn gewoonte in 2019 weer nieuw leven in. Boekje mee en schrijven maar.

UPDATE: de eerste 10 pagina’s zijn gevuld 🙂

Voldoende te doen dus, in januari. In februari vind je hier een update!