Wat ik doe in september: feedback en plakboeken

Het is alweer de negende keer dat ik terug- en vooruitblik op wat ik eigenlijk aan het doen ben. Dat bevalt me wel. De focus van deze maand: feedback en plakboeken.

Over die nieuwe website

Leuk natuurlijk, al dat vooruit kijken, maar hoe zat het ook alweer met mijn doelen voor augustus? Toen had ik één groot doel, namelijk het maken van een website voor mijn eigen fotowerk. Die is er nu ook, maar ik deel hem nog niet. Omdat er nog foutjes inzitten: hij is bijvoorbeeld nog niet helemaal aangepast op mobiel formaat. Ik wacht dus even met het delen van die website. Wel live, nog niet deelbaar.

Wat ik doe in september: feedback vragen

Sinds vorige maand ben ik veel meer bezig om mijn fotowerk naar buiten te krijgen: via mijn website, maar ook via een werkgroep waaraan ik sinds deze maand deelneem. Dat vereist keuzes maken: wat is een serie, wat niet? En dan dient ineens automatisch de volgende stap zich aan: feedback krijgen op je keuzes.

Eind september staat een heuse portfolio review ingepland. Wanneer je feedback vraagt, is er een duidelijk verhaal nodig. Wat bied je aan ter feedback? Alleen die stap vind ik al waardevol – het scherpt mijn verhaal en dwingt me concreet te worden. Advies: plan een portfolio review in met een professional. Liefst wel iemand die dat al vaker heeft gedaan. De goedkopere versie is dat je wat vrienden / familie uitnodigt en hen vertelt over jouw werk (en het natuurlijk laat zien). Stel hen vervolgens enkele concrete vragen. Dit dwingt je om een verhaal te maken van wat je doet én helder te krijgen welke vragen je daarbij nog hebt. Meer over feedback vragen lees je hier.

En verder: een plakboek maken

Ik ben ook begonnen met een plakboek over mijn fotoproject. Alle associaties, knipsels, foto’s en quotes die op wat voor wijze dan ook linken aan mijn project, plak ik daarin. Het zorgt ervoor dat je idee vooraan in je hoofd blijft zitten en je associatief blijft denken.

Wat ik lees in september

Ik lees nog steeds het boek Stadsleven van Richard Sennett (als onderzoek voor mijn fotoprojecten). Het is goed leesbaar, maar je pakt het niet even ter ontspanning. Met dat doel lees ik deze maand ook Lab Girl. Het is een memoir van Hope Jahren, een geobioloog die schrijft over bomen, planten, haar leven, relaties, psychische problemen en wetenschappelijke uitdagingen. Razend interessant inkijkje in een wereld die mij grotendeels onbekend is.

Wat ik luister in september

Ik ben deze maand een beetje podcastmoe. De enige podcast die ik momenteel nog wél uit kan luisteren is degene die ik al luisterde toen ik het woord podcast nog niet eens kende. In 2010 reed ik dagelijks van Leiden naar Leusden. Een tocht waarbij ik veel uren had stuk te slaan. Online zocht ik naar goede radioprogramma’s, en zo kwam ik bij een Amerikaans programma terecht dat ik vervolgens downloadde in MP3 formaat.

En dat was This American Life.

Een uur lang verhalen rondom een thema. Het is onmogelijk om uit te leggen waarom dit zo goed is. Gewoon zelf luisteren. Hier vind je een een lijstje met toppers (starten met de eerste).

Op zoek naar meer kijk- luister- en leesinspiratie? Hier vind je mijn voorgaande artikelen:

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus

P.S. De eerste foto bij dit artikel is qua idee van mij, qua uitvoering van mijn vriend. Feitelijk is die foto trouwens helemaal van mijn vriend, want wie op het knopje drukt, heeft het auteursrecht. Zelfs als dat een aap is. De tweede foto is echter qua idee én uitvoering van mijn vriend. Het moet niet gekker worden 🙂