Drie manieren om je kijkspier te trainen

Ik heb er weer eentje gevonden: iemand met veel discipline. Tatsuyja Tanaka maakt sinds 2011 elke dag een foto voor zijn miniatuurkalender. In ieder beeld vind je een voorwerp dat voor minimensjes een andere toepassing heeft. Het zet – heel even – je perceptie op z’n kop. Precies wat ik leuk vind.

Eerst maar even wat voorbeelden:

En mijn favoriet:

Tanaka maakt er flink werk van; hij bezit een half leger aan miniatuurmensjes en beschikt over een heel arsenaal aan alledaagse voorwerpen. En als hij iets niet voorhanden heeft, dan ontwerpt hij het zelf en print het met een 3D printer. Maar misschien ben ik nog wel het meest onder de indruk van de opgeruimdheid van Tanaka. Ieder poppetje heeft een plekje, alles lijkt zelfs gerangschikt op thema en kleur. Kijk zelf maar:

Als ik de werkkamer van Tanaka vergelijk met mijn werkplek, dan zit daar een gapend gat tussen. Bij mij ziet het er bij de start van mijn werkdag (semi-) gestructureerd uit. Meestal is het binnen een half uur een – voor buitenstaanders – grote chaos. Ik heb het van mijn vader denk ik. Daarom gebruik ik ook dezelfde quote als mensen zich kritisch uitlaten over alle rommel:

Nur kleine Geister halten Ordnung, das Genies überblickt das Chaos.

Vermoedelijk een uitspraak van Einstein

Maargoed, ik wilde helemaal niet over chaos of structuur schrijven, ik wil schrijven over hoe je in alledaagse voorwerpen nieuwe dingen kunt zien. Dat is namelijk gewoon een spier die je kunt trainen. En daar heb je niet eens een kamer en de spullen van Tanaka voor nodig. Drie aanzetjes tot acties:

1. Kijk eens goed naar schaduwen

Vincent Bal maakte lange tijd iedere dag een tekening rondom een schaduw, dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

Meer inspiratie en tips over hoe hier hier zelf mee aan de slag kunt, lees je hier.

2. Ga tekenen of verven

Christopher Niemann is al jaren mijn inspiratiebron als het gaat om echt goed kijken. Ook hij heeft een dagelijks ritueel: hij maakt iedere dag een tekening en verwerkt daarin een doodgewoon voorwerp. Bijvoorbeeld een maanzaadbolletje:

Eigenlijk verplicht lees- en kijkvoer voor iedereen die zijn blik wil trainen. Dit is een prima startpunt (inclusief TED filmpje).

3. Pak een rol plakband

En dan Claire Harvey. Zij maakt van een lange vlucht iets leuks door kleine mensjes op plakband of doorzichtig papier te tekenen. Het resultaat plakt ze op haar vliegtuigraampje en voilá:

Briljant idee wat mij betreft. Hier zie je nog meer voorbeelden.

Zo, ideeën genoeg. Nu alleen nog uitvoeren. Maar waar is mijn plakband?