Leer kijken met illustrator Christoph Niemann

Ik ben groot fan van illustrator Christoph Niemann. Hij leert je kijken en ont-kijken tegelijk. Zoals in het voorbeeld hierboven. Je ziet een tekening en sok. Maar je ziet vooral die schuchtere, wegrennende dinosaurus. Hoe komt dat? Daarover gaat zijn TED Talk, die zojuist online is gezet. En die moet je dus zien. 

Creativiteit afdwingen

Ik ben om veel redenen fan van Niemann. Zijn gecombineerde tekeningen zijn – vind ik – briljant. Maar ook de wijze waarop hij zijn creativiteit afdwingt: iedere zondag zondert hij zich af met een vel papier en een alledaags object. Dat object moet – letterlijk – onderdeel worden van een tekening. Maar het mag daarin niet zijn oorspronkelijke functie vervullen. Zoals de sok hierboven. En zoals de twee voorbeelden hieronder:

 

Al zijn wekelijkse tekeningen zijn gebundeld in het boek Sunday Sketches, waar ik hier al eens over schreef.

Abstract-o-meter

Zojuist bekeek ik dus de verse TED Talk van Christoph Niemann. Die begint vooral heel grappig, neigend naar een (geslaagde) stand-up comedian act. Maar na een minuut of vier gaat hij dieper in op hoe wij kijken naar afbeeldingen. Als illustrator leunt hij daarbij sterk op de reeds aanwezige kennis bij de kijker. Niemann probeert zijn tekeningen zo te abstraheren tot het punt dat je niks meer weg kunt halen (omdat je het beeld dan niet meer snapt). Om dat toe te lichten gebruikt hij de Abstract-o-meter:

abstract-o-meter

Links van het spectrum zitten de afbeeldingen waarbij de kijker niet hoeft te werken. Rechts zitten afbeeldingen die zover zijn geabstraheerd dat je geen idee hebt waar je naar kijkt. Niemann zoekt de sweet spot op dat spectrum.

Andere leuke wetenswaardigheden over hoe wij kijken vind je in zijn TED Talk hieronder: