Tip 70: Teken om een schaduw heen

Thuis saai? Wat een onzin. Je kijkt gewoon niet goed genoeg. Neem bijvoorbeeld Vincent Bal: die creëert een nieuwe wereld met één schaduw. Gewoon met een beetje zon, een vel papier en een pen. Kun jij ook.

Iets begint met toeval

Vincent Bal schrijft filmscripten achter een bureau. Op dat bureau staat meestal een theekopje. Als de zon erop schijnt lijkt de schaduw ervan net een olifant. Vincent tekende een oogje en olifantenpoten bij en maakte een foto. Die deelde hij op Instagram, waarna een trits aan enthousiaste reacties volgde. Hij besloot iedere dag zo’n schaduwtekening te maken, zich afvragend of het mogelijk was om tot de 100 tekeningen te komen.

Inmiddels is hij ruim 4 jaar verder en maakt hij nog steeds iedere dag een tekening. Dit project begon dus met een terloopse blik die hij verder onderzocht.

Kijkoefening

Tijdens het fotograferen maak je een vertaling van drie naar twee dimensies. In die vertaalslag mis je soms diepte en kunnen vlakken hinderlijk overlappen. Een ervaren fotograaf speelt hier bewust mee, zij kijkt naar het licht en de vlakverdeling. Je traint je oog. Maar je hoeft hier niet per sé voor op pad. Pak een voorwerp en zet het in de zon (of zet er een lamp op). Wat zie je, behalve letterlijk de schaduw van het voorwerp?

Doorpakken op een idee

Ik heb ook weleens een grappige scène gezien in een schaduw. Maar daar bleef het bij – ik dééd er niks mee. Dat is het verschil tussen Vincent en mij. En misschien ook wel jou. Hij pakte door op dit idee. Hij liet het niet bij een ‘hee, dat is grappig’, maar maakte er iets van.

En dát is het knappe. Dat je doorpakt, je focust op één idee. Er is zoveel om te fotograferen, om je in te verdiepen, je verdrinkt er pardoes in als je niet uitkijkt. Maar: momenteel word je aan alle kanten beperkt. Gebruik dat! De wereld geeft je nu een portie focus op een dienblaadje. Kies iets uit de mogelijkheden die nu nog over zijn.

Dus: welk idee ga jij nu eens echt uitwerken? Wat ga je iedere dag of iedere week fotograferen?

Meer voorbeelden van zijn werk zien? Hier vind je zijn boek Shadowology.

En wil je Vincent in actie zien, bekijk dan het filmpje hieronder.

Of bekijk een compilatie van zijn werk:

Geen schaduw maar een voorwerp

Dit project deed me trouwens sterk denken aan een andere visuele kunstenaar die iedere week een tekening maakt: Christopher Niemann. Hij gebruikt in plaats van een schaduw een alledaags voorwerp dat hij integreert in zijn tekening. Lastig uit te leggen, kijk zelf maar.