Dit zijn mijn lievelingsboeken

In de ruim 500 artikelen op dit blog zitten talloze leestips verstopt. Die kun je één voor één gaan zoeken, maar ik kan natuurlijk ook een overzichtje maken. Handig voor de feestdagen.

In het lijstje hieronder vind je memoires, praktische handleidingen, fotoboeken, boeken voor kinderen – kortom, van alles wat. De rode draad: het zijn allemaal boeken die je beter leren kijken.


De kunst van het waarnemen | Rob Walker

Hebben!

131 tips om thuis, tijdens een wandelingetje of tijdens iets anders alledaags écht te kijken naar je omgeving.


Met andere ogen | Alexandra Horowitz

In m’n mandje doen

De schrijfster van dit boek maakt 11 keer dezelfde wandeling, maar steeds met iemand anders: een peuter, een blinde, een archeoloog, etc. Fascinerend inkijkje in hoe wat je weet beïnvloedt wat je ziet. Hier lees je wat ik van het boek vond.


Here | Richard McGuire

Hebben

Ik denk vaak aan dit boek. Omdat het zo mooi visualiseert hoe tijd vloeibaar is. Er valt vooral veel te zien en te ontdekken. Geen leesboek dus. Meer weten? Hier schrijf ik er uitgebreid over.


The Photographer’s Playbook

Doe mij die maar

Dit boek is een leidraad voor mensen die meer willen fotograferen, maar geen idee hebben wat dan precies. Met deze ruim 300 opdrachten (van telkens een andere fotograaf) ga je vanzelf aan de slag. Nog meer weten? Dit schreef ik over het boek.


Do the work | Stephen Pressfield

Hebben

Dit kleine boekje is één grote schop onder je kont. Bedoeld voor iedereen die moeite heeft met het starten (en volhouden) van een artistiek project.


Hold Still | Sally Mann

Die wil ik

Sally Mann is fotografe en schrijfster. En zowel fotograferen als schrijven kan ze goed, zoveel was me duidelijk na het lezen van Hold Still met als ondertitel a memoir with photographs.


Capturing the light | Watson & Rappaport

Wil ik ook lezen

Wanneer en hoe ontstond fotografie eigenlijk? Bij mij reikte mijn kennis daarover tot het jaartal 1839 en de naam Daguerre. Nu weet ik wel beter.


River of shadows | Rebecca Solnit

Hebben!

Dit gaat over het nogal bizarre leven van Eadweard Muybridge, de fotograaf die fotografie gebruikte om beweging van mens en dier te bestuderen (lees hier het uitgebreidere verhaal daarover). Wel voor de doorgewinterde lezer, want de schrijfstijl is soms wat langdradig.


Photographic Treatment | Laurence Aëgerter

Doe mij die maar

Een fotoboek bedoeld voor dementerende mensen. Hier vertel ik er meer over.


The family of man

Kopen!

Dit is het boek dat hoort bij de gelijknamige tentoonstelling uit 1955, samengesteld door Edward Steichen. De losse foto’s zijn goed, maar vooral de cadans tijdens het bladeren blies mij omver. Hier schreef ik over de tentoonstelling zelf.


Olifantenpaadjes | Jan-Dirk van der Burg

Koop dit boek

Wij menschen zoeken overal de kortste route. Het maakt niet uit wat de stedenbouwkundige bedenkt aan kronkelpaden en omwegen; als we kunnen afsnijden dan doen we dat. Hier zie je wat voorbeelden.


Seeing things | Joel Meyerowitz

Doe mij deze maar

Mooi vormgegeven kinderboek. Bedoeld om het fotografievirus door te geven aan jouw (of iemand anders’) nageslacht.


Schapen tellen| Hans van der Meer

Ik wil dit schapenboek

Dit boek bestaat uit foto’s van schapen in de wei. Leuke zoekplaatjes voor jezelf of voor iemand van 4.