Een samenwerkingsverband met mieren (iew…)

Ik krijg de kriebels van mieren en kakkerlakken vind ik ronduit goor. Fotograaf Catherine Chalmers stapt voorbij deze emoties en werkt samen met deze types. Haar projecten vind ik tegelijkertijd fascinerend (ik blijf kijken) en weerzinwekkend (terwijl ik het eigenlijk weg wil klikken).

De enige keer dat ik mieren als kunstzinnig beschouwde, was tijdens een hike in Colombia, daar maakte ik deze foto:

De meerdaagse hike bleek een uitputtingsslag waarbij ik amper foto’s maakte. Ik had er fysieke noch mentale ruimte voor, en dat frustreerde me enorm. Maargoed, die mieren met hun gesjouw, dat zag ik gelukkig wel. Het kwam alleen niet in mij op om te gaan samenwerken met deze mieren. Chalmers deed dat wel. Op haar website omschrijft ze dat vrij humoristisch:

“I refer to myself as an artist. But, perhaps it’s more accurate to say I’m part of an art collective. I never work alone. My colleagues just don’t happen to be human.

Early on I raised my collaborators in the studio, fed them, housed them. The dialogue was between me and the cockroach, me and the praying mantis.

But, with the Leafcutters project, the exchange is between me and millions of wild ants.”

In de video hieronder zie je veel te veel mieren, druk met de ontmanteling van een kleurrijke plant. Als het filmpje ruim 2 minuten bezig is, zoomt ze in op afzonderlijke mieren. Ik zie hun geploeter, het zware tillen, de soms onhandige keuzes. En warempel, langzaamaan begin ik me in te leven in die wriemelige beestjes en krijg ik ontzag voor wat ze doen. Ondanks hun uiterlijk.

Chalmers werkt ook graag samen met kakkerlakken, maar die hoeven niet per sé levend te zijn. Ze gebruikte onderdelen voor een dridelige collage. Hieronder zie je respectievelijk de poten, voelsprieten en vleugels van kakkerlakken:

Chalmers gaat nog een stap verder door iets wat we schattig vinden – een teddybeer – te maken van kakkerlakpootjes. Leuk voor op de kinderkamer 🙂

Haar website biedt nog veel meer moois, voor wie durft.

Meer beestjes zien? Jimmy Reid maakt chique portretfoto’s van lieveheersbeestjes, bijen en spinnen. Ben je klaar met dit onsmakelijke gedoe en wil je gewoon mooie portretfoto’s zien van dieren met een wat prettiger voorkomen, dan kom je ruim aan je trekken bij het werk van Tim Flach.