Bezoek deze expositie in een rijtjeshuis

Eind augustus ga ik naar een expositie in een jaren ’80 huis, middenin een woonwijk in Malden. Het is het huis van een vrouw die graag dood wilde, wat met behulp van een Zwitserse organisatie onlangs is gelukt. Haar dochter Maartje gebruikt nu het huis van haar moeder voor een expositie over het trauma van haar moeder, maar ook dat van haarzelf, als kind. 

Maartje is therapeut en beeldmaker. Ik ken haar van de Fotoacademie, daar studeerden we tegelijkertijd af met totaal verschillende onderwerpen. Haar werk is heel persoonlijk, terwijl ik mijn blik juist naar buiten richt en ons stedelijk landschap onder de loep neem.

Ik leerde door haar manier van werken dat je project niet altijd witte muren nodig heeft; je kunt overal een expositieruimte van maken. En dus besloot Maartje om het lege huis van haar overleden moeder te gebruiken voor haar project.

In het rijtjeshuis in Malden valt de kunst van Maartje samen met hoe haar moeder Cornelia leefde. Want aan de muur hangen nog de dingen van haar moeder. Daarnaast vind je er filmpjes, installaties en fotografie van Maartje zelf. Iedere kamer bevat puzzelstukjes die je steeds weer anders neer kunt leggen. Het is een – vind ik – aangrijpende manier om te zien (en voelen) welke wisselende rol trauma speelde in beide levens.

Growing up © Maartje Brok

Wil je deze expositie bezoeken?

Je kunt op twee dagen zelf kosteloos een kijkje nemen bij deze eenmalige expositie. Dat is op:

Zaterdag 26 augustus: van 10:00 tot 21:00 uur
Zondag 27 augustus: van 10:00 tot 16:00 uur (met om 12:00 uur een lezing van Maartje over project)

Bezoekadres
‘t Grind 30
Malden (vlak onder Nijmegen)

Let op: Als je van plan bent om deze expositie te bezoeken op 26 of 27 augustus: zowel trauma als zelfdoding zijn thema’s die een prominente rol spelen in deze expositie. 

Voor wie meer projecten wil zien die gaan over het verbeelden van zware periodes in het leven van de fotograaf, kijk dan ook eens naar het werk van Laura Hospes. Zij fotografeerde zichzelf vlak na een mislukte zelfmoordpoging. Of bekijk de beelden die Tara Wray maakte terwijl ze in een depressieve episode zat.