Hét Kronkeling jaaroverzicht van 2018

Ik weet het, je wordt doodgegooid met jaaroverzichten, terugblikken en top 10 lijstjes. Maar de decembermaand maakt nu eenmaal reflectief, dus ook ik ga mee in die melancholische maalstroom. Wat zijn de best gelezen artikelen, wat heb ik fotografisch neergezet? En: heb ik mijn voornemens voor 2018 waargemaakt?

Over mijn voornemens voor 2018 (dit jaar dus)

Het handige aan dit blog is dat ik alles opschrijf, óók mijn fotografische voornemens. En dus kan ik die er gewoon bijpakken en afstrepen wat ik wel en niet heb gedaan dit jaar. Ik had er 5. Kun je zelf trouwens ook mee aan de slag als je dit fotojaarplan invult. Leuke reality check.

Enfin, hier zijn ze:

1. Ik wil beter leren kijken

Ja, dit is natuurlijk nooit af. Maar ik ben weer een paar stappen verder. Dankzij het schrijven van dit blog. En omdat ik me af en toe eens goed verveel. Of ergens 4 uur lang op één plek blijf hangen met mijn camera. Stapje voor stapje leer ik beter kijken. Maar ik zie nog steeds een hoop niet hoor.

2. Ik wil mensen leren kennen in de fotografiewereld

Mja, dat is een beetje gelukt. Met als hoogtepunt mijn bezoek aan natteplaatfotograaf Arold van der Aa, die mij uitlegde en liet zien hoe deze oude fotografische techniek werkt. En daar schreef ik dan weer uitgebreid over.

Wet plate fotografie

Op bezoek bij Arold van der Aa

“Mensen leren kennen” moet volgend jaar écht tot volle wasdom komen: ik werk 5 dagen per week, ik heb derhalve weinig tijd om mensen te ontmoeten, interviewen, etc. Maarrr… volgend jaar ga ik 4 dagen werken. Wiehoo! Meer tijd dus voor Kronkeling en voor mijn voornemens. En minder ruimte voor smoezen.

3. Ik wil meer inhoudelijke artikelen hebben geschreven op Kronkeling

Dat is gelukt. Tip 31 t/m 51 schreef ik dit jaar, het hoogste aantal tips per jaar ooit. Het zijn artikelen die me meer tijd kosten omdat ik met ‘niks’ begin. Dit in tegenstelling tot de artikelen die over het werk van anderen gaan. De foto’s en het idee zijn er al, er moet alleen nog mijn kronkelige blik worden toegevoegd. Ook leuk en leerzaam, maar voor mij minder voldoenend. Mijn blik scherp ik het beste als ik schrijf over mijn eigen ideeën.

4. Ik wil werken aan langetermijn fotografieprojecten

Hmm. Laat ik zeggen dat er een aanzet is gemaakt, voor die projecten. Tussentijds had ik een soort van photographers’ block, die ik dan weer oploste met een project: gedurende een maand iedere dag één foto maken. Zie hier het resultaat: deel 1 en deel 2. Spoiler alert: het hielp.
Wat ik wederom leerde: vergeet je doel en richt je op het proces, dan volgt er vanzelf een resultaat. En vaak beter dan wat je van tevoren had bedacht.

Noordereiland (Rotterdam)

Overigens, mijn tip Wees je eigen fotocurator helpt mij in het definiëren van zo’n langetermijn project. Dus als je ook plannen in die richting hebt, lees dat artikel.

Ik heb trouwens wel een aantal korte termijnprojecten gedaan. Het meest blij ben ik met de foto’s die ik maakte op een miniscuul eiland in Colombia (anderhalf voetbalveld groot). Ik was er maar 20 minuten, maar hield er toch een fotoserie aan over. En belangrijker nog: een beter inzicht over wat mij aantrekt in fotografie.

Santa Cruz del Islote (Colombia)

5. Ik wil andere mensen leren kijken

Daar ben ik een aardig eind verder mee gekomen. Dit blog groeide ook dit jaar weer. Iedere maand neuzen hier zo’n 5.000 unieke bezoekers rond, die tezamen ruim 13.000 pagina’s bezoeken. Vorig jaar zat ik op minder dan de helft van die aantallen.

Maar wat lazen die mensen zoal? Van alles, maar dit is de top 5 van 2018:

Mijn 30-dagen fotoproject
Een kitschfoto herkennen in 3 stappen
Over het idiote succes van deze IKEA foto
Tip 49: hoeveel moet je van je camera afweten?
Tip 35: ontdek jouw fotografische stijl

Ook middels mijn lezingen voor fotoclubs leerde ik dit jaar mensen kijken. Nouja, lezingen. Meer interactieve avonden tjokvol met beelden, ideeën en tips die je anders naar foto’s maar vooral ook je eigen werk doen kijken. Ook interesse in zo’n avond? Meer informatie vind je hier.

Eerdere jaaroverzichten

Benieuwd naar hoe ik ervoor stond een paar jaar geleden? Hier vind je het overzicht van 2016, en hier van 2017. Voor nu: veel plezier met het invullen van het fotojaarplan. En vergeet niet: soms is het ook goed om even níet te fotograferen 🙂