Dit zijn dus géén vogels

Soms geeft een foto in één keer alles prijs. Dat lijkt met de beelden van Alain Delorme ook het geval. Maar als je beter kijkt zie je dat je eerste indruk niet klopt, dit kunnen helemaal geen vogels zijn. Hij laat zwierende zwermen zien, maar van wát? 

Voordat ik het meteen verklap en je dus niet beter hebt gekeken: eerst wat foto’s uit de serie Murmurations:

© Alain Delorme

 

 

Ha, zie je het? Zonee, wellicht dan toch na het zien van een close-up van één van de foto’s:

Plastic tasjes dus, zwierend in de lucht. Waardoor de zwermen van Alain Delorme ineens een heel andere boodschap communiceren.

Plastic overvloed

Met zijn fotoserie laat Delorme op een andere manier de impact van de mens op de natuur zien. Daarvan zijn er al sterke visuele voorbeelden (de plastic soep in de oceaan, de smeltende ijskappen), maar meestal blijft de lucht buiten beschouwing. Doordat Delorme speelt met je verwachting van vliegende vogels in het avondrood, en je vervolgens 10.000 plastic tasjes blijkt te zien, komt de boodschap beter aan. In ieder geval bij mij.

10.000 tasjes per foto

Het was een nogal megalomaan project: voor iedere foto gebruikte hij één plastic tas die hij 200 keer in een verschillende positie fotografeerde. Met die fotodatabase componeerde hij vervolgens het beeld. In iedere foto zie je zo’n 10.000 keer dezelfde plastic tas. Deze werkwijze was volgens Delorme cruciaal omdat de verschillend geplaatste tasjes samen zorgen voor beweging en luchtigheid in de foto, net zoals bij een echte vogelzwerm. In totaal was hij er een kleine twee jaar mee bezig.

Photoshop in beeld

Wil je het monnikenwerk van Alain Delorme in bewegend beeld bekijken, kijk dan even naar onderstaand filmpje:

Meer zien?

Voor de lezers die nu teleurgesteld zijn dat ze geen echte vogels in vogelvlucht hebt gezien: Xavi Bou fotografeerde juist wel precies dat. Al knipte en plakte hij er stiekem ook op los… Meer daarover lees je hier.