Maarten van Schaik fotografeert blote auto’s

Een fotoserie met als hoofdonderwerp auto’s. Er is bijna niks dat ik zó oninteressant vind. Maar Van Schaik fotografeert auto’s als ware het sensuele lijven in mooi licht. Dankzij hem kijk ik nu zelfs anders naar mijn eigen automobiel. 

Een hekel aan autodealers

Op sommige plekken voel ik me nogal out of context. Zoals bij een autodealer. Het doet me denken aan de twee meest mismoedige maanden uit mijn carrière: als onderdeel van een opleidingsprogramma moest ik auto’s verkopen. Ging natuurlijk voor geen meter. Ik aardde niet tussen de verkopers en werd al snel gedegradeerd tot de tweedehands hoek. Alwaar ik welgeteld één Audi verkocht, aan iemand die ‘m op internet had gezien al had besloten om hem te kopen. 

Goed, het zit me dus hoog, die auto’s. Doch binnenkort moet ik weer een nieuwe. Misschien dat juist daarom tóch mijn oog viel op het werk van Maarten van Schaik. 

Want Van Schaik heeft geen rijbewijs, maar fotografeert wél auto’s, samengebracht in zijn serie Car Nudes. En op een manier dat ik het kan behapstukken: 

 

Antropomorfisme

Van Schaik kijkt anders naar auto’s, misschien wel omdat hij er niet in rijdt. Hij kijkt niet naar de auto als functionaliteit, maar als object aantrekkelijke vormen én als iets dat onderhevig is aan weersinvloeden. Een auto verandert wanneer het regelt, ijzelt of donker is. Onze neiging om overal iets menselijks in te zien is ook op deze beelden van toepassing. 

Kijk bijvoorbeeld eens naar onderstaande Kever. Dat is gewoon één brok ingehouden emotie. Toch? 

 

 

Deze fotoserie deed me denken aan een foto die ik in 2014 maakte, als onderdeel van mijn wekelijkse fotorondje op het Noordereiland: 

Storende ruitenwissers

De lichtval op de auto trok destijds mijn aandacht. Maar nu ik de foto samen met de Car Nudes van Van Schaik zie, vind ik de ruitenwissers een flinke storende factor. Het gaat daardoor teveel over de auto in mijn foto. 

Het is – vind ik – een hele kunst, om een object los van zijn functie te zien en te kunnen fotograferen. Illustrator Christopher Niemann is daar heer en meester in. Meer daarover lees je in dit artikel.