Mijn 30-dagen fotoproject: de eerste resultaten

Ik fotografeerde te weinig en schreef daar onlangs over. Mijn zelfverzonnen remedie: 30 dagen achter elkaar iedere dag een foto maken. Hierbij de oogst van de eerste 15 dagen, plus een paar filosofische inzichten. 

Photographers’ block

Soms moet je weer even terug naar de basis om een groter doel te bereiken. He bah, dat klinkt als kantoortaal. Nog eens proberen: ik had een stapel grootse fotoprojecten bedacht die allemaal niet van de grond kwamen. Ze waren té groot. Ik fotografeerde nog amper. En dus was het tijd om eerst dát probleem aan te pakken. Daar schreef ik dus eerder al over in mijn artikel Photographers’ block.

Mijn plan: 30 dagen iedere dag fotograferen. Van iedere dag kies ik 1 ‘beste’ foto uit.

En zo geschiedde.

Ik begon simpel; gewoon op mijn balkon. Een verkapte selfie.

Dankzij dat ‘moeten’ fotograferen, stond mijn fotografenblik weer aan. En zag ik kleine scènes, overal.

En als ik niks zag, enscèneerde ik zelf iets. Omdat het licht zo mooi is in mijn woonkamer aan het einde van de dag (en frambozen zo lekker zijn).

Ik ging bovendien pardoes weer rondjes Noordereiland lopen, een oude gewoonte van me.

In die 30 dagen ging ik ook op reis; naar een huwelijk in Polen. Dat huwelijk heb ik niet gefotografeerd (omdat ik er wilde zijn), wel de omgeving.

Fotograferen is vooral het juiste licht combineren met een geschikt onderwerp. De plant op de foto hierboven plakt niet tegen het dak erachter omdat het licht reflecteert op de witte delen. Zonder die lichtval, was het een donkere brij geweest.

En ik vergat niet om af en toe ook even omhoog te kijken (of eigenlijk vergat ik dat wel, maar mijn vriend niet. Hij attendeerde me op dit spiegelplafond op de luchthaven van Krakau).

Fotograferen in het vliegtuig

In het vliegtuig valt er óók van alles te zien. Daag jezelf eens uit om langer te kijken naar alles om je heen. Niet meteen een foto van het uitzicht maken. Je zit urenlang op dezelfde plek: wat kun je daarmee? Eerder schreef ik over fotografe Nina Katchadourian. Zij vliegt vaak, en weet íedere keer een originele foto te maken vanuit haar vliegtuigstoel. Ze gebruikt de spiegeling van de riem, het gratis tijdschrift, het eten, werkelijk álles.

Thuis fotograferen, voor later

Thuis, maar dan eens anders gefotografeerd, van buiten naar binnen.

Waarbij ik mij ineens afvroeg: hoe vaak fotografeer je je woonkamer, slaapkamer, badkamer? Ik zelden. Tegelijkertijd spit ik mijn archieven door juist op zoek naar foto’s van mijn vroegere woonvertrekken. Ik vond onlangs een foto van mijn studentenkamer en was er minutenlang zoet mee. Mijn hele leven kwam terug dankzij talloze vergeten referenties. De boeken die ik toen las, de gekozen inrichting, de spullen die allemaal allang weggegooid, verkocht of kwijt zijn.

Fotografeer dus even je woonkamer, vandaag nog. Voor later.

15 dagen verder

Op sommige dagen maakte ik tientallen foto’s, op andere dagen met tegenzin drie. Maar waar deze opdracht al na 2 weken toe leidde (en wat ik hoopte) was dat mijn blik weer ‘aan’ ging. Gedurende de dag keek ik weer even bewust naar mijn omgeving en stelde  mezelf de vraag ‘hoe kan ik dit interessant fotograferen?’

Hoe vaak doe jij dat?

Binnenkort deel twee van de 30-dagen reeks! Update: hier istie al.