Een klein foutje op een grote muur

Stel je maakt een 30 meter hoge muurschildering (heel hypothetisch natuurlijk). Je assistent maakt een rekenfoutje waardoor de afbeelding voor geen meter meer klopt. Wat doe je dan? In de documentaire Behind the Wall zit precies zo’n scène.

Judith de Leeuw (JDL) werkt vanuit een concept; haar muurschilderingen bevatten een boodschap. Van haar idee maakt ze een foto waarbij ze gebruikt maakt van modellen. Die foto schildert ze waarheidsgetrouw over op – bijvoorbeeld- de zijkant van een flat.

Je kunt mij voor gek verklaren dat ik luchtalarmen fotografeer maar daar heb je niet half zoveel toewijding voor nodig als voor een realistische muurschildering van 30 meter hoog. De tegenslagen die je dáár te verwerken krijgt zijn van bijna dezelfde proportie als haar kunstwerken.

Verkeerde markeringen

In de documentaire zie je hoe het begint: met heel veel potten grijze verf, een glazenwassersbakje en een assistent. Na de achtergrondkleur gaat de assistent markeringen aanbrengen, zodat JDL in vakken van een vierkante meter per stuk haar werk kan doen.

Dat werkt prima, totdat de assistent schoorvoetend toegeeft dat hij de dag ervoor markeringen van 90 centimeter heeft gezet. Waardoor de beeldverhouding uit het lood dreigt te lopen. JDL is boos, en terecht ook. Maar geen obstakel zo groot of ze verzint er wel iets op.

Stukje bij beetje hoor je over haar jeugd (moeizame opvoeding, heftige puberteit, gesloten inrichtingen). Dankzij het tekenen heeft ze zichzelf uit een steeds dieper wordend moeras weer omhoog getrokken.

Het is indrukwekkend om te zien. Maar de mooiste scène vind ik toch die verkeerd geplaatste markeringen. Hoe ze daarna weer doorgaat, daarin schuilt het kunstenaarschap. De drive om iets te maken, welke idiote hobbels je onderweg ook tegenkomt.

De hele documentaire kunt je hier gratis op NPO start bekijken.

© JDL

Voor wie meer straatkunst wil zien: ik ben groot fan van JR. Hij gebruikt levensgrote foto’s in publieke ruimtes. En anders is deze meestergrap van Banksy tijdens een veiling van z’n werk, ook de moeite waard om eens te bekijken.