Behind the scenes bij Banksy: illegaal graffiti spuiten

De politiek gedreven straatkunstenaar Banksy tekent zelden op papier. Liever gebruikt hij muren in de publieke ruimte. Dat moet dan ‘s nachts en snel gebeuren, het mag immers niet. Hoe hij dat doet, kun je nu zelf zien. Banksy heeft een behind the scenes filmpje gedeeld op social media. Hieronder te zien.

Politieke stunts

Het werk van Banksy is inmiddels zoveel waard, dat de prijs van je huis verdubbelt als Banksy er een tekeningetje op heeft gezet. Hij is echter nog bekender om zijn stunts. Zoals die keer dat een tekening van hem voor 1,3 miljoen dollar werd geveild. Direct na de verkoop verdween het werk in de shredder. Die had Banksy zelf in de lijst gebouwd.

Kunstwereld te kijk zetten

Banksy lift mee op de oververhitte kunstmarkt. Tegelijkertijd toont hij met zijn stunts hoe idioot die wereld in elkaar zit. Zo verkocht hij in 2013 zijn werk in een stalletje naast Central Park. Voor 60 dollar had je een echte Banksy. Maar dat wist niemand, want de context was er niet naar. Banksy hoort in het veilinghuis, niet in een stalletje:

Bob Ross & Banksy

En dan zijn meest recente stunt. Eentje met een grote knipoog naar die andere icoon die in korte tijd een herkenbaar tafereel weet te schilderen: Bob Ross. Het filmpje van Banksy start met Bob Ross, om daarna abrupt over te gaan op een nachtelijke graffiti-actie van Banksy, waar hij een tekening maakt op deze gevangenismuur:

Die tekening zette Banksy daar met een reden. Het is zeer waarschijnlijk een ode aan de schrijver Oscar Wilde die in 1895 twee jaar in deze gevangenis verbleef wegens ‘gross indecency’ omdat hij homo was.

Voor wie het nog niet duidelijk was; ik ben fan van Banksy. Hij maakt geen statements, hij stelt je vragen. En dat is, vind ik, precies wat een kunstenaar behoort te doen.

Meer Bob Ross

Bob Ross stelt geen vragen, die stelt vooral gerust. Wil je daar meer over lezen, dat kan. Onderaan dit artikel ga ik in op zijn mooie term happy accidents. Ook toepasbaar in de fotografie.