Een nieuw jaar. Dus?

Ik heb een hekel aan goede voornemens want de timing klopt niet: als de dagen donker zijn en het onafgebroken regent, dan zit mijn wilskracht op een dieptepunt. Ik ben al blij als het me lukt om te bedenken wat ik ga koken. Dus pak ik het iets anders aan, met behulp van een gratis werkboekje waar ik de hele maand over mag doen.

In januari start ik dus niet met grootscheepse voornemens, ik gebruik de maand voor reflectie en nadenken over voornemens. Dit klinkt natuurlijk als uitstelleritis, maar hear me out 🙂

Keuzes maken

De grootste valkuil van (iets) ouder worden: denken dat je alle grote stappen in je leven wel hebt gehad. En dat het pad waar je nu op zit, het wel zo’n beetje is.

Toch?

Onzin, vind ik. Want ook vandaag kan ik allerhande kleine en grote beslissingen nemen die effect hebben op wat er komen gaat. Tim Urban heeft dat supervet gevisualiseerd:

Het enige verschil is dat mijn werkzame leven nu geen blanco canvas meer is. En dus vereist het nu extra wilskracht om de koers een beetje te wijzigen, want het gaat altijd ten koste van iets anders. Zoals tijd, geld, ego of stabiliteit.

Year Compass

Kortom, er valt nog genoeg bij te sturen of – als je wilt – om te gooien. En met die gedachte download ik ieder jaar het gratis werkboekje Year Compass. In het eerste deel blik je terug op 2023: zo blader je door je hele agenda en haal je daar jouw highlights uit – die schrijf je op. Maar je denkt ook na over wat je grootste uitdagingen waren. Of wie dit jaar de grootste invloed op jou hadden.

Wat ik handig vind aan deze manier van terugkijken, is dat ik er lessen uit trek voor volgend jaar. Wat deed ik te veel of te weinig? Waar werd ik blij van?

Vervolgens beantwoord je vragen over 2024. En die gaan niet over je voornemens, maar juist over de context waarin je wil leven. Twee voorbeeldvragen:

“I will dare to discover these 3 things: …”

“I will say no to …”

Dit type vragen dwingt me om anders te kijken naar het jaar voor me. En op die manier vind ik het wél leuk.

Nog meer Tim Urban

Voor wie het nog niet wist: ik ben groot fan van Tim Urban. En omdat ik in dit stukje al een afbeelding van hem heb gedeeld, kan ik netzogoed ook meteen de beste TED Talk ooit delen (over uitstelgedrag). Gegeven door hem, uiteraard.