Tip 116: Wat jouw rommel zegt over je fotografie

Mijn bureau is altijd rommelig. Ik begin met een leeg blad en neem mezelf voor het zo te houden. Maar binnen een uur lijkt er – geheel organisch – een stapel boeken, papier en post-its uit mijn bureau te groeien. Eens in de zoveel tijd verzin ik een opbergsysteem dat ik dan een week in stand houd. Een klassiek geval van een piler (stapelaar) en geen filer (opruimer). Benieuwd wat jij bent?

De filer ordent

Een filer is iemand die gedijt bij orde en netheid. Bonnetjes van grote aankopen zitten in een multomap, boeken staan op volgorde van kleur en als iemand een schroevendraaier zoekt, dan moet je bij de filer zijn. Overigens wil die persoon de schroevendraaier ook graag weer terug. De filer is fan van de filosofie van opruimgoeroe Marie Kondo:

“Tidying orders and relaxes the mind”

Iets waar een filer blij van wordt

De piler stapelt

De piler omringt zich het liefst met spullen. Stapels boeken, papieren en post-its liggen ongeorganiseerd door het huis. Zichtbaar. Een opruimactie bestaat uit het stapelen van alle spullen en in een kast leggen. Deze mensen volgen de filosofie van Albert Einstein:

“If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind, of what, then, is an empty desk a sign?”

Iets waar een piler blij van wordt

Maar zo zwartwit is het natuurlijk niet

Ik schaar mezelf onder de pilers, maar zie ook dat ik af en toe een neiging tot filen heb. Als ik voor mijn werk iets met grafieken moet doen in excel, dan veeg ik steevast mijn hele bureau leeg. Mijn hersens eisen dan een smetteloze omgeving. En zelfs Marie Kondo blijkt af te stappen van haar queeste voor een permanent opgeruimd huis; na jaren orde laat ze nu rommel toe in haar leven.

Tip: kijk naar het type activiteit dat je gaat doen

Waar ik zit op het spectrum, is gekoppeld aan het type activiteit dat ik doe. Wanneer ik in de creërende fase van een fotoproject zit, groeien de stapels op mijn bureau. Zodat ik dingen tegenkom die ik niet verwacht en nieuwe verbanden kan leggen. Ik zit dan aan de linkerkant van deze afbeelding:

Maar ben ik bezig met fotobewerking (waarbij ik keuzes moet maken), dan schiet ik naar de rechterkant van de afbeelding hierboven. Want in de compositie van mijn beelden zoek ik orde en netheid. Zo heb ik een hekel aan rommel in de randen van mijn foto’s.

Onderzoek bij jezelf eens wanneer je orde zoekt, en wanneer chaos. En voor wie meer creatieve chaos wil, begin eens met het maken van een projectplakboek. Of doe aan kruisbestuiving.