Tip 127: maak 99 variaties uit één foto

Ook met een hele saaie foto kun je vette dingen doen. Arjan de Nooy bewijst dat met zijn boek 99:1 waarin hij – jawel – 99 keer anders kijkt naar hetzelfde saaie beeld. En verdomd, het werkt.

Eigenlijk ben ik geen fan van prutsen aan saaie foto’s. Want als een foto inherent niet goed is, dan wordt ‘ie dat ook niet door een filter, bijsnijden of nodeloos schuiven met de witbalans. Weg ermee.

Maar dit project sluit naadloos aan bij mijn adagium strong views, loosely held.

Mijn strong view over saaie foto’s moet ik dus even loosely helden hier.

Want wat De Nooy doet, werkt dus wél. Hij liet zich inspireren door een schrijver die op 99 verschillende manieren hetzelfde triviale verhaal vertelt. Het gaat over een man die in een bus stapt. De Nooy paste hetzelfde principe toe, maar dan op een foto die hij uit zijn archief plukte (en die knipoogt naar het onderwerp van de schrijver).

Een kleine bloemlezing uit de 99 werken:

Het hele scala aan fotografische instrumenten komt voorbij. Variaties op dit soort foto’s zag ik in galerieën of maakte ik zelf. De Nooy ontleedt in dit project de beeldtaal van (kunst-)fotografie. En wel op zo’n manier dat ik er een beetje ongemakkelijk van wordt. Want we lopen allemaal zo’n beetje hetzelfde te doen. De inhoud per project is misschien anders, maar we lijken telkens te putten uit een beperkt aantal verschijningsvormen.

Een aanrader dus, dit werk. Het bijbehorende boek 99:1 is hier te koop.