Als je dit leuk vindt…

Dit is wat er gebeurt als je de online wereld in het echt tegenkomt: een bord dat je vertelt wat andere mensen die hier waren óók leuk vonden. Confronterend.

Fotograaf Scott Conrad Kelly weet de tijdgeest lekker te vangen. In plaats van te kijken naar de schilderachtige berg, sta je met je snufferd voor een bord dat je vertelt dat mensen die deze berg mooi vinden, óók 3 andere bergen mooi vinden. Online ben ik die idioterie gewend, maar als ik dit middenin een natuurgebied krijg voorgeschoteld, voelt de berg ineens als een product waarvan ik de consument ben.

En dat ís ook zo, ook als dat bord er niet staat. Een voorbeeld.

Vorig jaar was ik in Zion Park in de VS. Ik trof daar dit tafereel aan:

Zeven personen kijken naar een paar herten via een klein telefoonschermpje: Want belangrijker is het product dat eruit volgt: de foto die kan worden gedeeld met anderen. De ervaring op het moment zelf doet er niet meer toe.

Ik heb er lol in om dit soort foto’s te maken, maar dat maakt mij geen haar beter. Want mijn product is de scène die ik vastleg. Ook ik was helemaal niet bezig met die herten.

© Scott Conrad Kelly

Voor wie zich aangesproken voelt: hier vind je drie tips om beter te leren kijken. Of start met een kijkoefening tijdens het tanden poetsen.