Tip 86: Doe aan kruisbestuiving

Waar haal jij inspiratie vandaan voor je fotografie? Van forums vol met landschapsfoto’s? Tips van fotografenvrienden? Fotoblogs met locatietips? Maar wat nu als je fotografie combineert met iets anders. Dan ontstijg je de clichéplaatjes, de foto’s die iedereen al heeft gemaakt.

Boeken lezen over jouw onderwerp

Vorig jaar las ik How Buildings Work. Dankzij dat boek zag ik ineens een stukje van de stad veel beter (hier lees je mijn bevindingen). Ik was toen al geïnteresseerd in stedelijk landschap, maar wist er niet veel van. Nu ik mijn kennis over stedebouw aan het verrijken ben, zie ik ineens veel meer.

Dit jaar duik ik daarom dieper in mijn stedelijk onderzoek: ik wil weten wie de inrichting van onze publieke ruimte bepaalt, en wat die inrichting met ons doet. Dus lees ik daar boeken over. Momenteel ligt dit boek op mijn nachtkastje:

En pardoes vallen mij tijdens wandelingen ineens dingen op die mij nooit opvielen. Bijvoorbeeld dat in sommige wijken mensen zich de stoep volledig toe-eigenen. Ze zetten ‘m vol met planten, bakken, tafels en stoelen. Dat mag ook, tot op zekere hoogte. Het draagt bij aan de cohesie in een buurt. En over die cohesie en ‘je blij voelen’ daar gaat het boek Happy City dan weer over. Het uitgangspunt in dat boek is hoe de stad van invloed is op hoe we ons voelen.

Dankzij dat lezen over stedebouw zie ik nu dus meer. En denk ik na over invalshoeken voor een fotoserie of -boek. Al die ideeën schrijf ik op in mijn plakboek.

Je eigen aanpak

Nu past mijn aanpak misschien niet bij jou. Maar het kan geen kwaad om eens op te schrijven welke interesses je allemaal hebt. Vervolgens onderzoek je of er fotografische mogelijkheden zijn met de interesses die je hebt opgeschreven.

Een simpel voorbeeld: kook je graag? Maak dan eens een receptenboekje met daarin foto’s van jouw gerechten. Zo combineer je twee interesses. En onderzoek je hoe voedselfotografie eigenlijk in elkaar steekt.

Nog een voorbeeld van kruisbestuiving

Ik gebruik kruisbestuiving ook op een andere manier.

Iedere zondagochtend moet ik twee artikelen verzinnen voor dit blog. Als ik niks weet om over te schrijven, dan struin ik gewoon wat rond in mijn fotoarchief in Lightroom. Daar zie ik dan (bijna altijd) wel een foto die mij een idee geeft voor een artikel. Het uitgangspunt is dan een foto in plaats van een idee. Het artikel fotografeer bij slecht weer ontstond op die manier. En het verhaaltje achter kijk eens omhoog eveneens.

Genoeg over mij. Waar gebruik jij kruisbestuiving?