600 artikelen! En hoeveel bezoekers?

Het is een traditie, dus ik houd ‘m in ere: bij ieder honderdtal ga ik even op de betreffende mijlpaal zitten en kijk ik uit over mijn mini-imperium. Maar hoe groot is dat imperium eigenlijk?

Ik kan hier natuurlijk wel van alles beweren, dus hierbij het bewijs:

Mijn website

Normaliter vier ik die mijlpaal in de zomer, aangezien ik met ijzeren regelmaat twee artikelen per week schreef. Sinds dat is gewijzigd naar eens per twee weken (de reden vind je hier), loopt dat uit de pas. Net zoals de bezoekersaantallen trouwens. Omdat ik minder schrijf, heb ik ook minder bezoekers. En is de almaar stijgende trend van dit blog doorbroken. Dit jaar heb ik voor het eerst minder bezoekers en paginaviews dan het voorgaande jaar – tenzij er nog een artikel viral gaat voor het eind van dit jaar:

Mijn nieuwsbrief

Wat wel gestaag blijft groeien, is het aantal nieuwsbrieflezers. Op dit moment ontvangen 2.662 mensen de tweewekelijkse nieuwsbrief (inschrijven kan trouwens hier). Maar toen het er nog 43 waren, voelde dat als véél meer. Want die 43 mensen, die kon ik me prima voorstellen. 2.662 niet.

Mijn publiek

Ik denk dus eigenlijk nooit na over mijn publiek. Wat ik wel doe: me inbeelden dat ik een publiek heb dat enkel bestaat uit mezelf. Ik schrijf dus over dingen waar ik zelf graag meer over wil weten. En dat is precies de reden waarom dit een niche blog is, en geen Photofacts of Zoom.

Ik bedien een klein publiek van mensen die iets herkennen in mijn schrijfstijl, thema’s en de hobbels die ik tegen kom. De artikelen op dit blog zijn langer dan gemiddeld en de tips zijn geen panklare oplossingen voor een bekend probleem.

Mijn doel is niet het schieten van één perfect plaatje, mijn doel is het proces. Het blijven fotograferen, willen verbeteren, notities maken, feedback vragen, geen zin hebben, tóch weer doorgaan en af en toe ineens een serie maken waarvan je denkt ‘ja, dit ben ik, zo kijk ik de wereld in’.

En ik hoop dat ik met mijn artikelen jouw motivatie daarvoor een beetje kan aanwakkeren.

Eerdere terugblikken

Nieuwsgierig naar mijn terugblikken bij de overige honderdtallen op mijn blog? Hier vind je ze:

100ste: over waar ik mijn inspiratie voor blogs vandaan haal

200ste: over mijn (toen nog) nieuwe logo

300ste: over hoe ik schrijf

400ste: over het belang van kleine stapjes maken

500ste: over mijn blog-basisregels

En de 600ste heb je net zitten lezen.

P.S. De foto bij dit artikel heeft niks te maken met de inhoud. Dat krijg je als je alleen rekening houdt met jezelf als publiek 🙂