Waarom ik minder ga bloggen

Het is tijd voor wat nieuws. En dat nieuwe gaat soms ten koste van het oude. Minder cryptisch: mijn nieuwsbrief ga ik in frequentie verlagen. Van wekelijks naar twee keer per maand. Niet omdat ik er geen zin meer in heb, maar omdat ik een opleiding ga doen aan de Fotoacademie.

Waarom ik ooit begon met dit blog

Op 7 januari 2015 kocht ik de domeinnaam Kronkeling.com. Ik had toen al flink wat cursussen en workshops over fotografie gevolgd. Die gaven mij een solide technische basis, maar daarmee kom je fotografisch niet ver. Ik moest nog leren over fotografische stromingen, over hoe je aan projecten werkt, over kijken naar andere foto’s en hoe je dat goed doet. Er zijn weinig cursussen die je daarbij goed helpen. Dus ploos ik het internet uit. Maar mijn hoofd bleek een zeef. De snelheid waarmee ik las, was gelijk aan de snelheid waarmee ik alles weer vergat.

Frustrerend. Dus besloot ik om mijn zoektocht te documenteren. Want door iets op te schrijven, begrijp ik het beter. Niet voor niets heb ik al een dagboek sinds mijn tiende.

Nu, 6 jaar nadat ik Kronkeling begon, schrijf ik nog steeds over fotografie. En dat heeft het gewenste effect: ik heb bizar veel geleerd (en onthouden!). Dat gaat vanzelf als je iedere zondag twee artikelen ‘moet’ schrijven. Daarnaast had dit blog allerhande bij-effecten die ik vantevoren niet had bedacht, zoals het geven van lezingen en het online coachen van andere fotografen. Ondertussen groeide het aantal nieuwsbrieflezers langzaam maar gestaag naar ruim 2.600 mensen. Een abstract getal dat soms tot leven komt als ik een leuk berichtje ontvang van een lezer.

Hoe dit blog mij soms dwars zat

Maar het is niet allemaal pais en vree. Menig zondagochtend – als ik klaar zit om te schrijven – verkeer ik in een strijd met mezelf. Ben ik nou een fotograaf of een schrijver? vraag ik me dan af. Vooral wanneer ik in een fotografische dip zit, fungeert dit blog namelijk als welkome bliksemafleider. Immers: ik vind het makkelijker om te schrijven over fotografie, dan om te fotograferen. Iets waar ik dan óók weer over schreef.

Waarom het nu tijd is voor verandering

De afgelopen maanden ben ik meer dan ooit bezig met fotografie. Ik heb eindelijk (eindelijk!) een richting gevonden en zit vol ideeën. Het is dus tijd om uit die schrijf- en leermodus te komen. En daar dus tijd voor te reserveren, net zoals ik in 2015 deed voor dit blog.

Vanaf volgende week start ik met de opleiding Conceptueel Beeld aan de Fotoacademie, ik stroom halverwege het tweede leerjaar in.

En daar moet tijd voor worden vrijgemaakt. Kronkeling helemáál schrappen uit mij agenda wil ik niet: daarvoor vind ik het te leuk. Maar het kan wel op een iets lager pitje. Bovendien (en zo praat ik het voor mezelf een beetje goed): de mensen die zich uitschrijven op mijn nieuwsbrief, geven vaak als reden op these emails are too frequent.

Opgelost 🙂

Zelf ook eens nadenken hoe jij je tijd indeelt? Lees dan dit artikel.