Wie is dat publiek?

Tijdens een voorstelling of concert kijk ik graag om me heen. Wat voor soort mensen gaat naar deze voorstelling? Meestal vergeet ik dat ik er zelf óók zit. Dat publiek is een entiteit, zij het eenmalig. Raimond Wouda speelt daarmee in zijn serie Audience.

Het idee is simpel, zoals alle goede ideeën dat zijn. Gewoon telkens een publiek fotograferen, totdat je een serie hebt. Als je als kijker het resultaat bekijkt, sta je heel even – en op een veilige manier – aan de andere kant, óp het podium. Je ziet wat de artiest ziet.

Maar hier draait het niet om de artiest, het gaat juist om de mensen in de zaal. Op te kleine stoelen, in krappe ruimtes of juist in sjieke zalen. Naarmate je langer kijkt valt het veel te deduceren over het type cultuur dat deze groep tot zich neemt. Je gaat overeenkomsten zien, zelfs bewust zoeken. Want ze zitten hier niet toevallig samen te wachten op hetzelfde toch?

Probeer het zelf eens:

Bimhuis © Raimond Wouda
De Balie
Conservatorium
Rai theater
De Nieuwe Anita

Tijdsbeeld

Ook leuk: scroll nog eens terug en probeer te bepalen in welk jaar deze foto’s zijn gemaakt. Het antwoord geeft Wouda zelf op deze pagina.

Wouda maakt nog meer mooie series. Het project School werpt je spoorslags terug in de tijd van je eigen middelbare schooljaren. Het boek vind je hier. Wel aan de prijs.