Vijf verschillen tussen amateurs en professionals

Iets dat mij vaak wordt gevraagd: ben ik een amateur- of professionele fotograaf? Lastig, want de definitie daarvan zwabbert nogal, afhankelijk van wie mij de vraag stelt. Maar deze week kwam ik een lijstje tegen waarin de verschillen worden opgesomd. Nuttig voor als jij je afvraagt waar jij staat als fotograaf.

Onlangs volgde ik een workshop waarin de vraag weer voorbij kwam. Ik schaarde mezelf onder de amateurs omdat ik geen pepernoot verdien aan mijn fotografie. Maar de vraagsteller bleek dat irrelevant te vinden. Het gaat om hoe je fotografeert. Of het kiekjes zijn (ook al zo’n vage term waar ik eerder over schreef) of dat je fotowerk consistent is, een duidelijke signatuur heeft.

Tsja. Het liefst dat laatste. Maar of ik daar al ben?

Dat werd mij wat duidelijker toen ik dus een lijstje vond over het verschil tussen amateurs en professionals. Hieronder een opsomming van de – naar mijn idee – beste quotes uit dat lijstje.

1. Amateurs geven de omstandigheden de schuld. Professionals niet.

Hoe ga je om met kritiek op je foto’s?

Amateurs believe that the world should work the way they want it to.

Professionals realize that they have to work with the world as they find it.

Bij deze quote moest ik direct denken aan eerdere cursussen en workshops die ik volgde. Bijna altijd was er wel iemand die bij kritiek op zijn of haar foto’s uitweidde over hoe de omstandigheden ter plaatse waren. En dat deze foto dus echt niet anders gemaakt kón worden.

Eerlijkheidshalve: dat was ook vaak mijn reactie toen ik nog maar net fotografeerde. Inmiddels weet ik dat je als fotograaf een keuze hebt: óf je maakt het beste van de mogelijkheden die je ter plaatse hebt en bij thuiskomst bepaal je of dit is gelukt. Óf je maakt geen foto, want wat jij wilt, is aldaar onmogelijk te fotograferen. Misschien heb je ander licht nodig. Of minder mensen. In dat geval kom je later nog eens terug. Want fotograferen kost (heel) veel tijd.

2. Amateurs denken dat ze overal goed in zijn. Professionals niet.

Ook zoiets. Richt jij je op landschapsfotografie, maak je portretfoto’s en doe je er ook nog een beetje urban bij?

Niks mis mee natuurlijk, maar de kans dat je in één van die niches echt bedreven raakt, is nihil.

Amateurs think they are good at everything. Professionals understand their circles of competence.

3. Amateurs waarderen lucky shots. Professionals waarderen consistentie.

Iedereen maakt af en toe een goeie foto. En daar mag je trots op zijn. Het zegt alleen weinig over wat je kunt als fotograaf. Hoe consistent is je werk? Als jij op een onbekende locatie gaat fotograferen, maak je dan een serie foto’s die andere mensen herkennen aan jouw signatuur?

Amateurs value isolated performance. Think about the receiver who catches the ball once on a difficult throw. Professionals value consistency. Can I catch the ball in the same situation 9 times out of 10?

4. Amateurs hebben een doel. Professionals richten zich op het proces.

Het is verleidelijk om je te richten op een concreet doel. Bijvoorbeeld door mee te doen aan een fotowedstrijd over straatfotografie. Een paar maanden later doe je mee aan een wedstrijd landschapsfotografie. Professionals doen alleen mee als dat past binnen hun focus. Ze zijn bezig met het proces; zorgen dát ze fotograferen, meters maken. Fotografie is voor hen meer een routine dan een doel op zich.

Amateurs have a goal. Professionals have a process.

5. Amateurs wachten op inspiratie. Professionals gaan gewoon aan de slag.

Dit is zowat mijn levensmotto geworden. Inspiratie komt niet tot je, je moet het afdwingen. Bijvoorbeeld met een plakboek, het volgen van een cursus of gewoon door heel veel te fotograferen. Ook als je geen zin hebt. Dan maak je maar zin.

Neem nou vandaag: ik heb werkelijk he-le-maal geen zin om twee artikelen te schrijven voor dit blog. Jammer dan. Vijf jaar geleden besloot ik om iedere zondag twee artikelen te schrijven. Was ik enkel gaan bloggen bij inspiratie, dan had ik in totaal maximaal 80 artikelen geschreven, in plaats van de huidige 554. Dan had ik veel minder over fotografie geleerd, geen lezingen gegeven bij fotoclubs en was ik waarschijnlijk ook geen fotocoaching gestart.

Het begint met inzet, discipline en een afspraak met jezelf. Besteed een vaste hoeveelheid tijd per dag of per week aan datgene waar je beter in wilt worden. Dan volgt het resultaat vanzelf.

Amateurs show up inconsistently. Professionals show up every day.

Voor wie meer wil

Amateur of professional, het maakt mij niet uit wat je bent. Als je maar blij bent met waar je staat. Is dat niet het geval, dan kunnen bovenstaande quotes je helpen om de vinger op de zere plek te leggen.

En voor wie daar ook meteen een actie aan wil verbinden: half maart 2024 start mijn Signatuurcursus, precies bedoeld om iets minder amateur, en iets meer professional te worden.

Benieuwd naar de rest van de quotes op het lijstje? Die vind je hier.