Op zoek naar je signatuur? Volg dan deze cursus

Regelmatig vragen lezers van dit blog of ik nog cursussen geef. Wegens tijdgebrek stond dat een tijdje stil. Maar wie lang genoeg wacht, wordt beloond: hier is de Signatuurcursus! Ik start met twee groepen vanaf half maart. Maar wat gaan we dan doen?

De Signatuurcursus in het kort

Deze cursus bestaat uit 5 groepsbijeenkomsten. Het is een snelkookpan waarin je in 3 maanden tijd doordringt tot de kern van je fotografische werk. Waar zit de rode draad, en hoe krijg jij die beter naar voren? 

We gaan aan de slag met het maken van jouw portfolio en je Artist Statement. Met als doel het scherp krijgen van jouw verhaal als fotograaf voor jezelf, én voor de buitenwereld. Daarnaast maak je nieuw werk dat past bij jouw stijl. Je werkt uiteindelijk toe naar een concreet eindproduct. Wat dat wordt, bepalen we tijdens de eerste bijeenkomst.

In maart starten er twee groepen: een middag- en een avondgroep. Er zijn maximaal zes deelnemers per groep. Klein genoeg voor voldoende individuele aandacht, groot genoeg om te leren van elkaar.

Deze cursus kost 380 euro per persoon. Iets voor jou? Hier kun je je inschrijven. Aanmelden kan tot uiterlijk 28 februari.

Zo, dat was de korte versie. Nieuwsgierig geworden? Meer informatie vind je hieronder.

De cursusinhoud

Tijdens de cursus daag ik je uit om een laag dieper te gaan met het werk dat je tot nu toe hebt gemaakt. Je gaat je foto’s beetpakken, ondersteboven keren en goed door elkaar schudden. Net zolang totdat de kern ervan naar boven komt. Dat is een uitdagende zoektocht met soms een hobbeltje onderweg. Allemaal onderdeel van het creatieve proces 🙂

Dit gaan we doen:

  • Je bouwt of vernieuwt je eigen portfolio
  • Je leert een Artist Statement schrijven
  • Je onderzoekt waarom je eigenlijk fotografeert 
  • Je experimenteert met uitingsvormen: wat sluit aan bij jouw werk?
  • Je denkt na over wie je publiek is, en hoe je hen het beste kunt bereiken

In dit traject werk je toe naar een concreet eindproduct. Denk aan een portfolioboek, een website of een fotoserie die aansluit bij jouw signatuur.

Het nut van een signatuur

Zodra je weet waarom je fotografeert, is het makkelijker om nieuwe projecten te bedenken, foto’s daarvoor te selecteren en te kunnen vertellen over je werk. Bovendien: eenheid in je werk zorgt ervoor dat anderen jouw werk herkennen. En dan heb je je eigen niche in de fotografie te pakken 🙂
Voor wie nog een stap verder wil: Duidelijkheid over jouw signatuur – of stijl – helpt je ook bij het maken een website, een eigen boek en het inrichten van een expositie.

Locatie: het Noordereiland in Rotterdam

De bijeenkomsten geef ik aan de Maaskade op het Noordereiland in Rotterdam. Daar zitten we aan een grote werktafel, kun je meegebrachte foto’s ophangen en laat je je inspireren door stapels fotoboeken. Natuurlijk is er ook koffie of thee en iets lekkers erbij.
Je kunt voor de deur betaald parkeren of je komt met het OV (12 minuten lopen vanaf Station Blaak).

De prijs en startdata

Dit traject kost 380 euro (incl. btw). Daarvoor krijg je:

  • Vijf bijeenkomsten van 2,5 uur (incl. koffie, thee en iets lekkers)
  • Creatieve tools om naar je eigen werk te kijken
  • Een certificaat bij succesvolle afronding

In maart starten er twee groepen. Eén op woensdagavond en één op vrijdagmiddag. We komen eens per twee á drie weken bij elkaar. Dit zijn de data:

Groep 1 – woensdagavond: 20 maart, 3 april, 24 april, 15 mei, 5 juni
Groep 2 – vrijdagmiddag: 22 maart, 5 april, 26 april, 17 mei, 7 juni

Zin om aan de slag te gaan? Meld je hier aan voor het Signatuurtraject. Of klik op ‘t raketje hieronder:

Klik hier om jezelf te lanceren

Past deze cursus bij jou?

Je bent een enthousiaste fotograaf, kunt goed overweg met je camera en je bent niet (meer) op zoek naar technische tips. Wel wil je graag verdieping in je fotowerk, maar je weet niet goed waar je moet beginnen. Kortom, je bent toe aan de volgende stap.

Het thema van jouw fotowerk kan van alles zijn. Misschien heb je wel verschillende thema’s. Ook maakt het niet uit of je met een smartphone of spiegelreflex fotografeert. Wat wél belangrijk is, is je wens om je verhaal als fotograaf scherper te krijgen.

Tot slot heb je tijd om ook buiten de bijeenkomsten te werken aan je signatuur. Ga ervan uit dat je tussen de bijeenkomsten zo’n 4-8 uur besteedt aan de opdrachten. Waarbij je natuurlijk wel zelf je tijd kunt indelen.

Over mijn werkwijze

In de afgelopen 12 jaar heb ik veel cursussen, workshops en opleidingen afgerond (waaronder de Fotoacademie in Amsterdam). Ik leerde over mijn eigen fotowerk van bekende fotografen en vakdocenten. Dankzij hen heb ik mijn eigen signatuur gevonden (hier te zien). Tijdens mijn opleidingen bleken twee elementen voor mij essentieel: een heldere structuur en aandacht voor het – vaak hobbelige – creatieve proces. 

Mijn aanpak is daarom gericht op het naar buiten krijgen wat er al in je zit: wat fascineert jou en hoe kun je dat het beste vangen in beeld? Dat doe ik door je vragen te stellen, fotoboeken te laten zien en de groep te betrekken bij het werk van elkaar. Dit alles giet ik in een duidelijke structuur waarbij iedereen even veel (be)spreektijd krijgt.

Heb je nog vragen of twijfel je of dit traject bij je past? Stuur me een berichtje.