Hoe abstract zijn jouw foto’s?

Alle foto’s zijn een versimpeling van de werkelijkheid. Designer Christoph Niemann experimenteert met die versimpeling: tot waar begrijpt je publiek je nog, en wanneer ben je ze kwijt? Die vraag geldt evengoed voor fotografen.

Abstract-o-meter

Als illustrator leunt Niemann sterk op de reeds aanwezige kennis bij de kijker. Niemann abstraheert zijn tekeningen tot het punt dat je niks meer weg kunt halen (omdat je het beeld dan niet meer snapt). Om dat toe te lichten, gebruikt hij de Abstract-o-meter. Links zie je een (semi-)realistische weergave van het hart, rechts is het hart zó abstract dat je het niet meer herkent:

abstract-o-meter

Abstraheren met legoblokjes

Die enorme abstractie zie je ook terug in zijn project I LEGO N.Y. waarin hij zijn herinneringen aan New York terugbrengt tot een paar legoblokjes:

© C. Niemann

Een toelichting noodzakelijk

De legoblokjes zijn zo abstract dat de toelichtende tekst noodzakelijk is. Na het lezen van de tekst kijk je weer terug naar de blokjes en denk je ‘aaaaahh, nu zie ik het’. En dan kun je het ineens niet niet meer zien.

Niemann is heer en meester in het spelen met dat ‘aha’ moment bij de kijker. Hoe hij dat doet, legt hij uit in de TED Talk van 12 minuten onderaan dit blog. Aanrader.

Hoe abstract zijn jouw beelden?

Maar voordat je achterover gaat zitten, neem je eigen foto’s eens onder de loep. Waar zitten die op de Abstract-o-meter? Toets dat eens bij mensen die onbekend zijn met jouw stijl. Wat zien zij in jouw beelden? Laat ze steekwoorden opschrijven op post-its, en kijk of die woorden aansluiten bij hetgeen jij wil laten zien.