Tip 76: Maak een projectplakboek

Fotograferen is vooral een digitale bezigheid: ik druk op een knopje, koppel mijn camera aan mijn laptop en klik wat rond met mijn muis in Lightroom. Deze manier van werken spreekt mijn creativiteit slechts op één manier aan. En dat is zonde. Dus ben ik gestart met een projectplakboek, en dat werkt als een tierelier.

Produceren in golven

Inmiddels weet ik dat mijn fotografische productie in golven komt. En nu zit ik precies op zo’n golf: ik verdiep me in mijn onderwerp en fotografeer veel. Dat onderwerp – stedelijk landschap – is echter nog veel te breed. Ik zoom daarom in op wat mij nu zo interesseert aan bepaalde stedelijke plekken. Het helpt mij om ook andere invalshoeken te onderzoeken, zoals boeken.

Een voorbeeld:

Dankzij het boek How Buildings Learn van Stewart Brand begin ik langzaamaan te snappen wat mij zo intrigeert aan bepaalde gebouwen.

Om je onderwerp heen denken

Als je bezig bent met een fotoserie, project, reportage of hoe je het ook wilt noemen, helpt het om je onderwerp van alle kanten te bekijken. Dus niet alleen door de zoeker van je camera. Maar via boeken, tijdschriften, flarden van gesprekken die linken aan jouw onderwerp.

Al die losse elementen verzamel ik in mijn plakboek. Alles wat ook maar enigszins linkt aan mijn onderwerp, plak ik erin. Zo denk ik om mijn onderwerp heen.

Na iedere fototocht print ik thuis de foto’s waar weleens wat in kan zitten. Die plak ik in mijn plakboek. Ik voeg ook aantekeningen toe: over wat ik goed vind in de foto, en wat niet:

Wat het mij oplevert

Al dat gefröbel zorgt ervoor dat mijn hersens constant ‘aan’ zijn voor mijn onderwerp. Het lijkt wel alsof een toegewijd kaboutertje alle inkomende informatie door zijn handen laat gaan met de vraag ‘past dit in het plakboek?’

Ik krijg steeds meer ideeën en ik denk steeds associatiever. Ik onderzoek nu telkens een paar van die ideeën, net zolang totdat er eentje beklijft. Door dat plakboek wordt dat traject ook nog eens heel visueel en tastbaar. En dus heb ik het idee dat er wat gebeurt, dat ik stappen maak. En dat motiveert me enorm om door te gaan.

Voor wie geen thema heeft

Voor wie ook graag wil plakken maar (nog) geen thema heeft: maak een inspiratieplakboek. Daarmee onderzoek je wat voor thema’s jouw interesseren. Zo’n plakboek maakte ik eind vorig jaar.