Waarom betaalt iemand 69 miljoen dollar voor dit plaatje?

Grafisch kunstenaar Mike Winkelmann heeft een digitale collage van zijn werk voor een leuk bedrag verkocht. Datzelfde werk zie je hierboven, dus hoe kan iemand daar dan eigenaar van zijn? Dankzij blockchain.

5.000 tekeningen

Winkelmann werkt onder het pseudoniem Beeple. Hij maakt grafisch werk en volgt daarnaast sinds 2007 een vaste creatieve routine: iedere dag maakt hij één tekening, digitaal of analoog (hier een nog leuker voorbeeld daarvan). Inmiddels is hij 5.000 dagen verder en vond hij het tijd om die tezamen te verkopen. Als JPG bestand. Titel: The First Five Thousand Days.

Beeple boodt zijn werk aan bij veilinghuis Christies. De richtprijs was 100 dollar. Echter, in het laatste uur van de veiling kwamen er meer dan 180 biedingen binnen, resulterend in het astronomische bedrag van 69 mijloen dollar.

Voor die prijs krijgt de koper een unieke digitale code waar het werk van Beeple aan vastzit. Niet eens een lijstje er omheen dus.

© Beeple

Hoe zit dat met fotografie?

Het kunstwerk is geen foto, maar dat had het natuurlijk wel kunnen zijn. Foto’s kun je immers ook in JPG formaat verkopen. En middels blockchain ben je er dan zeker van dat alleen de eigenaar het unieke bestand heeft – dit is immers gekoppeld aan de digitale code. De analoge variant hiervan vind je overal: een gelimiteerde oplage van een geprinte foto (hier lees je hoe dat werkt). Je creëert in beide gevallen schaarste die er eigenlijk niet was.

Maarja. Dat betekent dat niet dat je beeld niet verder kan worden verspreid. Je ziet de bewust JPG gewoon in dit artikel staan. Klinkt mij dus een beetje als een wassen neus. En bovendien wil ik gewoon iets fysieks in mijn handen hebben als ik ergens 69 miljoen dollar voor betaal 🙂