Het Kronkeling jaaroverzicht van 2019

Omdat we zo lekker massaal aan het terugkijken zijn, lift ik ook even op die golf mee. Stiekem ook best leuk om te zien wat de statistieken zijn van deze website en welke artikelen het beste werden gelezen. Door jullie.

Bezoekersaantallen

Kronkeling groeit gestaag. Dit jaar zijn er meer dan 200.000 paginabezoeken geweest door ruim 75.000 bezoekers. Dat is 2,7 pagina per persoon. Hoe hoger dat getal, hoe beter de website past bij wat mensen zoeken – ze klikken dan door. Een score van 2,7 pagina’s per bezoekers is best hoog in de blogwereld.

Artikelen die viral gingen

Mijn twee best gelezen artikelen zijn eigenlijk geen goede afspiegeling van Kronkeling. Ze gingen viral – andere websites linkten naar de pagina waardoor de bezoekersaantallen piekten. Ik heb het over:

Wie van hen was al dood bij het maken van deze foto?

Maak van je zwartwitfoto een kleurenfoto (gratis)

Van dat laatste artikel heb ik trouwens best last. Ik krijg legio bezoekers die zeer specialistische vragen hebben over dat omzetten naar kleur. En of ik dat misschien even voor ze kan doen. Dat zijn soms bijzonder hardnekkige conversaties.

Populaire Kronkeling artikelen

Als we die viral-artikelen buiten beschouwing laten, kom ik op het volgende lijstje dat het bijzonder goed deed dit jaar:

De beste kronkeltip: fotografiespel in 3 delen

Het meest gelezen artikel over een andere fotograaf: wat krijg je als je toeristenfoto’s samenvoegt?

Het favoriete fotoverhaal van dit jaar: een klein fotoverhaaltje met trieste afloop

En tot slot is de about pagina – over mij dus – ook populair. Omdat mensen willen weten wie hier achter zit.

Wil ik ook altijd weten bij andere blogs. Het leert me dat blogs vooral lekker lezen als ze persoonlijk zijn. Als je meningen leest, of je het er nu mee eens bent of niet. Het is een tegenwicht voor al die gestileerde marketingteksten. Want die hebben meestal een teflonlaag; je gedachten blijven nergens op hangen. Ik wil het omgekeerde voor dit blog. Het moet af en toe schuren, je aan het denken zetten.

Verwijderde artikelen dit jaar

Ik ben dit jaar eenmaal gevraagd om een artikel per direct te verwijderen i.v.m. zogenaamde inbreuk op het beeldrecht. Het ging om een (zeer positief) artikel over het werk van Jan Banning. Jammer voor hem, vooral omdat ik in het artikel diverse links had verwerkt naar zijn site en de plek waar zijn foto’s worden verkocht.

Soit.

Overigens kan ik – gelukkig – met dit blog gewoon de wet volgen. Wanneer ik foto’s van anderen gebruik, volg ik de richtlijnen voor het citaatrecht. Maar zodra iemand er niet van gediend is dat ik over hem/haar schrijf, verwijder ik het per direct. Geen zin in gedonder, en bovendien heb ik niet eens advocaat.

Eerdere jaaroverzichten

Benieuwd naar hoe ik ervoor stond een paar jaar geleden? Hier vind je het overzicht van 2016, 2017 en 2018.