Een fotoverslag van Fotofestival Naarden

Om het jaar verandert het poppige vestingstadje Naarden in een broeinest voor de fotografie. Op 11 locaties – van het stadhuis tot de vestingswerken – krijgt jong talent een podium. Een aanrader voor wie van oude gebouwen, fotografie en speurtochten houdt (sommige locaties zijn ietwat lastig vindbaar). Enfin, ik was er vandaag, zie hieronder het visuele residu daarvan.

Over Fotofestival Naarden

Eerst even over het festival zelf.  Dit jaar is alweer de 16e editie. Van oudsher richt Naarden zich op Nederlandse fotografie, maar vanaf vorige editie vind je er ook buitenlandse fotografen. In het stadje kun je het werk van zo’n 50 fotografen bekijken, verdeeld over 11 locaties. En natuurlijk is er ook nog een heuse fotoboekenmarkt.

Wie heeft er belang bij dit festival? Geen galeriehouders die werk willen verkopen (zoals op Unseen). Wel jonge c.q. nieuwe fotografen die een podium krijgen.

Het thema

Dit jaar is het thema Dutch Master en Marvelous Misfits. Traditiegetrouw is het thema dermate breed, dat de onderlinge samenhang meestal ver te zoeken is. Erg is dat niet. Het fotofestival moet je meer zien losse exposities.

Arles in het klein

Dit fotofestival doet me een beetje denken aan het jaarlijkse – veel grotere – fotofestival in Arles in Frankrijk. Ook daar worden alle locaties een tijdlang omgedoopt tot een expositieruimte, en zijn niet alle locaties even duidelijk vindbaar.

Enfin, die associatie blijkt zo vreemd nog niet; in het Naardense festivalkrantje staat dat fotograaf Pim Westerweel zijn inspiratie voor dit festival kreeg na een bezoek aan Arles. In 1989 was vervolgens de eerste editie in Naarden.

Dus, voor wie Naarden leuk vindt, ga vooral naar Arles (nog steeds mijn favoriete fotofestival).

Wat je sowieso móet zien

Het festival is prima te doen in een halve dag, inclusief koffie en een ruime lunch (ik spreek uit ervaring). Derhalve hoef ik hier geen shortlist of must-sees mede te delen, bekijk gewoon alles. Wel is het raadzaam wat tijd en (mentale) energie uit te trekken voor de serie van Thijs Wolzak, doe die dus niet als laatste.

Thijs Wolzak

Zeven jaar lang fotografeerde Wolzak mensen die hun huis op een eigenzinnige manier hebben ingericht. Het resultaat is een verzamelijk van levensgrote lichtbakken waarin je de intereurs tot in detail kunt bekijken. Daarbij hoor je een audiotour waarin je de bewoners over hun eigen foto hoort praten. Je kijkt dus over hun schouder mee het interieur in, en ziet zo nog veel meer dan dat je zelf was opgevallen.

Aan de muur lees je bovendien korte  overpeinzingen van filosoof Coen Simon over ons interieur. Zoals deze, over de geur van je huis:

“Er is een flinke vakantie nodig om bij terugkomst de reuk van het huis weer op te merken.

Hoe belangrijk de synthetische werking van de geur is om je thuis te voelen, merk je als deze verstoord is door brandlucht van een te lang geroosterde boterham.”

Kortom, in deze expositie grijpen beeld, geluid en tekst mooi ineen. Gaat dat zien!

Het was een warme dag, maar dat deerde niet; de Grote Kerk en de vestingswerken zijn aangenaam koel.

Wil je ook naar Fotofestival Naarden? Dat kan nog tot 30 juni a.s. Meer informatie vind je hier.