Gratis online te zien: de films van Ed van der Elsken

Ik geloof dat ik één dvd bezit die eigenlijk bij mijn fotografiecollectie hoort: een film over Amsterdam van Ed van der Elsken. Die dvd is al jaren onbruikbaar (wie heeft er nog een dvd-speler) maar nu kan ik ‘m officeel weggooien want alle films van Van der Elsken zijn gratis online te bekijken.

Ik heb een zwak voor tijdsbeelden. Tijdens mijn studententijd keek ik hele achternamiddagen naar Nostalgienet. Wat eigenlijk best vreemd is, want het was niet mijn nostalgie waar ik naar keek. Het was een Nederland van (ver) voor mijn tijd. De beelden zoog ik op terwijl ik naar details zocht die lieten zien hoe men vroeger leefde. Daarmee word ik me ook bewust van het vacuüm waarin we nu leven.

Alles gaat voorbij.

Met diezelfde blik kijk ik naar de films van Van der Elsken. Hieronder zie je de trailer van Een fotograaf filmt Amsterdam uit 1982, met het daarbij passende straatbeeld. Kleding, spraak, wandeltempo, werkelijk alles is anders dan nu:

De hele film is hier te bekijken.

maar Verliefd op Amsterdam is óók mooi. En Welkom in het leven, lieve kleine mag je eigenlijk ook niet missen. Het moge duidelijk zijn: al zijn films zijn de moeite waard. Zijn vet Amsterdamse accent, zijn vrolijke overpeinzingen en het gemak waarmee hij contact legt met mensen op straat voelen als een warm bad waar je niet meer uit wilt stappen. Een prima recept voor een gure winterdag bij het haardvuur. Hier vind je de hele online selectie, beschikbaar gesteld (en gerenoveerd) door Eye Filmmuseum.