5 tips: hoe ga je om met fotografie op vakantie?

Ik heb van oudsher een moeizame relatie met mijn camera op vakantie. Dus heb ik nogal wat artikelen op dit blog volgepend met lessen die leerde bij terugkomst. Te laat natuurlijk, want de (verkeerde) foto’s had ik al gemaakt. Hieronder een bloemlezing van mijn fouten, frustaties en ontdekkingen.

1. De meeste foto’s maak ik in het begin van de vakantie

Als je mijn gemaakte foto’s tijdens één vakantie plot in de tijd, dan krijg je deze grafiek:

Voor wie dit herkent en wil weten hoe het komt, een (zelfverzonnen) uitleg vind je hier.

2. Mijn vakantiefoto’s hebben de diepgang van een dubbeltje

Een ergenis van jewelste: het maken van mooie doch standaard foto’s op vakantie. Beelden die zo een folder in kunnen, maar weinig zeggingskracht hebben. Jarenlang verzette ik me ertegen. Totdat ik er gewoon aan toegaf.

3. Wat goed werkt: fotografeer vakantiegewoontes

De belangrijkste les die ik leerde na talloze vakanties: mijn foto’s van vakantiegewoontes vind ik het leukst. Bijvoorbeeld:

  • Een beeld van de veranderende achterbank tijdens een roadtrip; van orde naar chaos
  • Een foto van het bakkertje waar ik iedere ochtend brood haalde
  • Een serie over het uitzicht vanuit iedere hotelkamer die ik bezocht

Al dit soort foto’s dienen als ophanghaakjes voor je herinnering. Maak ze!

4. Het leukste idee voor een vakantiefotoboek

Stel: je bent met meerdere mensen op vakantie. Met vrienden, of met je gezin. Hoe groot is de kans dat aan het einde van die vakantie iemand een fotoboek in elkaar klust? Als je dit recept volgt, is het maken van zo’n boek een peuleschil omdat al je reisgenoten tijdens de vakantie meedoen en selecteren. Bijvangst: je praat lekker vaak over fotografie 🙂

5. Stel jezelf een fotografisch vakantiedoel

Ben je nou toch voornemens om echt echt echt je vakantie te gebruiken om je fotografievaardigheden te versterken, stel jezelf vooraf dan een duidelijk doel. Hier vind je een paar voorbeelden.

En voor iedereen die denkt voor mij is vakantie vooral liggen op strandbedje aan zee: kijk dan eens naar deze boeken met een fotografisch tintje.