Tip 40: lees deze boeken over fotografie op vakantie

Het is vakantietijd en dat betekent voor mij: leestijd. Talloze lijstjes in de krant, tijdschrift en op internet vertellen je wat je moet lezen. Maar nergens vind je tips gericht op boeken over fotografie. Daarom hierbij het zoveelste lijstje, maar wel met focus. 

Het is leeg, hier. Nederlanders zijn er zó massaal op uitgetrokken dat ze elkaar nu en masse op buitenlandse campings treffen. Het is een soort modern kolonialisme; we heersen tijdelijk over de campingwinkel en de pizzeria met Nederlandse menukaart. Ineens hebben we zeeën van tijd tussen lunch en avondeten. En dus kan er lustig op los worden gelezen.

Niet op vakantie

Zelf ben ik trouwens helemaal niet op vakantie. Pas als de dagen korter, kouder en natter worden, voel ik de noodzaak om te vertrekken. Maar nu, nu vind ik Nederland veel te fijn zonder bewoners. Iedereen is weg, dus kan ik lekker lezen. Maar wat lees ik dan? Welnu, boeken die me iets vertellen over fotografie. Hierbij 3 tips:

1. Capturing the light – Roger Watson & Helen Rappaport

Wanneer en hoe ontstond fotografie eigenlijk? Bij mij reikte mijn kennis daarover tot het jaartal 1839 en de naam Daguerre.

Maar wat blijkt na het lezen van dit boek: twee mannen (Louis Daguerre en Henri Fox Talbot) kwamen bijna gelijktijdig met een oplossing om beeld permanent te fixeren. Beiden technieken waren volstrekt verschillend, evenals de heren zelf, trouwens. Daguerre was een flamboyante ondernemer met een uitgekiende PR-strategie. Talbot was een introverte wetenschapper die weinig op had met zelfverheerlijking en zijn procédé derhalve niet zijn eigen naam gaf (hij noemde het calotypie). Zijn rol in de ontstaansgeschiedenis van fotografie wordt derhalve makkelijk vergeten. En dat is cru, omdat juist zijn procédé de bakermat was voor de hedendaagse (analoge) fotografie.

Het boek is verhalend geschreven en nauwelijks geromantiseerd. Ik heb er lustig op los zitten strepen: er staat een hoop in dat ik wil onthouden. Ook andere grote namen uit die tijd komen an de orde. Zoals Frederick Scott Archer, die collodiumfotografie uitvond (onlangs maakte iemand van mij een collodiumfoto).

Hebben? Hier vind je Capturing the light.

2. Hold Still – Sally Mann

Sally Mann is fotografe en schrijfster. En zowel fotograferen als schrijven kan ze goed, zoveel was me duidelijk na het lezen van Hold Still met als ondertitel a memoir with photographs. Het boek laat je meedeinen op haar leven als fotografe. Ze onderzoekt haar jeugd aan de hand van vergeelde foto’s en beschrijft de turbulente periode waarin haar foto’s zwaar werden bekritiseerd; ze publiceerde foto’s van haar jonge kinderen terwijl ze speelden op de boerderij – zonder kleren aan. Destijds vlogen de media daar bovenop. Het boek bestaat uit tekst, maar ook veel beeld.

Hebben? Hier vind je Hold Still.

3. River of Shadows – Rebecca Solnit

En tot slot dan River of Shadows, van wetenschapsjournaliste Rebecca Solnit. Ze schreef een boek over het nogal bizarre leven van Eadweard Muybridge, de fotograaf die fotografie gebruikte om beweging van mens en dier te bestuderen (zie hier het uitgebreidere verhaal daarover). En passant veranderde hij talloze keren zijn naam, vermoordde hij de minnaar van zijn vrouw en vond de rechter die moord gerechtvaardigd. Kortom, voldoende stof voor een fascinerend boek.

Hebben? Hier vind je River of Shadows.

Mocht je nog verlegen zitten om méér foto(lees)boekentips: hier schreef ik over wat je moet lezen bij een regenbui, en hier over een boek dat je stimuleert om naar buiten te gaan en te fotograferen. Want al dat gelees is leuk, maar fotograferen is leuker.