Ga het dak op! (in Rotterdam)

Vorige week stond ik op het dak van winkelcentrum Zuidplein. Legaal. Dat dak is zes voetbalvelden groot, en staat vol met kunst. Gaat dat zien want het is véél leuker dan de tientallen winkels die je een verdieping lager kunt bezoeken.

Plattedakenwalhalla

Rotterdam, stad van de wederopbouw. Na het bombardement op 14 mei 1940 lag de stad in puin. Na de oorlog werd die situatie door het stadsbestuur aangegrepen om zowat de hele stad op de schop te nemen (kijk maar eens naar deze kunstige docu). Wat ervoor terug kwam was een eindeloze zee aan platte daken. 14,5 miljoen vierkante meter. En daar kun je wat mee.

Dus mag je nu tijdelijk bovenop winkelcentrum rondstruinen. Waar bovendien kunst is te vinden van allerhande lokale makers.

Maanlandschap

De poster van Bovenop Zuid zegt er dit over:

Het dak voelt aan als een desoriënterend maanlandschap van klimaatkasten en gebouwtjes, waar kunstenaars verhalen uit de wijk tot leven brengen door de wanden en oppervlakten op het dak te beschilderen.

Oké dat maanlandschap dat snap ik, daar zorgt de bitumen dakbedekking wel voor. Maar desoriënterend is het – voor mij – juist helemaal niet.

De zon en de omringende gebouwen geven me een sterke ‘sense of place’, om maar even in postertermen te blijven. Desoriënterend werd het pas bij het einde van de kunstroute. Die spuugt je uit in het hart van Winkelcentrum Zuidplein, waar ik terstond verdwaalde. Logisch ook, want en winkelcentrum is zo ontworpen dat de uitgang lastig vindbaar is.

Maargoed, het dak was leuk!

Voor wie ook het dak op wil; dat kan nog t/m 30 juni. Kaartjes zijn 3,50 en kun je hier kopen.

Otto Snoek

En nu we het toch over Rotterdam hebben: klik eens door naar deze serie van straatfotograaf Otto Snoek. Rauw Rotterdam én een gaaf tijdsbeeld van de jaren ’90. Ik ben fan.