Waar slaat dit verhoogde bankje op?

In Kopenhagen vind je 10 vreemdsoortig hoge bankjes. Ze krijgen bekijks van voorbijgangers. Durfals klimmen erop en genieten van het verhoogde perspectief. Maar: wat doen die bankjes daar? En wat heeft dit met fotografie te maken?

Alledaagse afwijkingen

Zodra iets alledaags – zoals een bankje – uit de context wordt getrokken, ben je ineens opmerkzaam. Je ontwaakt uit je routineslaap, kijkt op en je vraagt je af wat hier de bedoeling van kan zijn. De kans is groot dat je meteen het bordje gaat lezen (doe dat nou niet standaard in een museum).

Op dat bordje lees je de allesverklarende zin:

Flooding will become part of our everyday life
unless we start doing something about our climate

In één klap is duidelijk wat het idee van dat bankje is. Je voelt het water al naar je heupen stijgen. Als je om je heen kijkt zie je ineens water in plaats van een straat of plein. Je perspectief verschuift, enkel door dat hoge bankje.

En precies daarom schrijf ik erover op dit blog. Kunst – en dus ook fotografie – is voor mij pas echt kunst als het iets ingewikkelds invoelbaar weet te maken. Als ik me niet door lappen tekst hoef te wurmen om te begrijpen wat de kunstenaar nou precies bedoelt.

En dus is het niet een boek, geen nieuwsitem maar gewoon een verhoogd bankje wat mij laat zien wat er nodig is in het jaar 2100 als de aarde onveranderd blijft opwarmen.

De bankjes in Kopenhagen zijn het initiatief van de Deense publieke zender TV2 Denmark. Dus geen kunstenaar, geen fotograaf. Met verschillende campagnes vraagt TV2 ze aandacht voor klimaatverandering. Hun doel is om dat op een voor iedereen begrijpelijke manier te doen:

Many Danes feel lost in the climate debate with the many figures, reports, forecasts and data. As a public service media, it is our responsibility to convey info in a way, that everybody understands.

TV2 Denmark

De keuze voor dit stadse item is niet toevallig: het is een iconisch meubelstuk dat de stad al sinds 1888 opsiert. Zelf vind ik ook de keuze voor een bankje dubbelzinnig; het zegt ook iets over onze neiging om af te wachten en het water heel langzaamaan vanaf de enkels omhoog te laten komen.

Doe wat met je inspiratie

Jij komt vast ook af en toe iets tegen waar je enthousiast van wordt. Een boek, een zin, een liedje, afbeelding of een gesprek dat je hoort op straat. Schrijf het op, plak het op, als je het maar vastlegt! Pas dan ga je verbanden zien en doe je misschien wel nieuwe ideeën op. Dus maak een inspiratieplakboek.

En voor wie nog helemaal geen inspiratie heeft: kijk eens naar de volgende fotoprojecten die – net als de bankjes hierboven – zorgden voor een ander perspectief bij de kijker:

Zo breng je een smartphoneverslaving in beeld.

Wat is eigenlijk een landgrens?

Wat de inhoud van je koelkast over jou zegt.

Gebruikte bron voor dit artikel