Tip 109: Wat zie jij onderweg?

Gelukkig vindt mijn vriend autorijden leuk, want ik zit het liefst op de bijrijderstoel. Kan ik lekker naar buiten kijken en leuke weetjes delen. Of suggesties doen voor rare tussenstops. Voor wie dat ook wil kunnen, hierbij een kijkje in de keuken, verpakt in 4 tips.

1. Kijk eens naar wat er naast de snelweg staat

Heb je wel eens gekeken naar wat er op de lantaarnpalen langs de A12 zit geplakt? Dit dus:

Deze zogenaamde regenboogstickers zitten op alle 1650 lantaarnpalen langs de A12 zijn bedoeld om de automobilist bewuster te maken van zijn omgeving. De kleuren komen namelijk overeen met de inrichting van het landschap waar de automobilist doorheen sjeest:

Rood: stad
Paars: wonen, werken en recreatie
Lichtgroen: weide
Donkergroen: bos

Het plaatsen van de stickers kost 120.000 euro. Na 6 jaar moesten alle stickers worden vervangen omdat ze volledig waren verbleekt… Dit weetje doet het altijd goed in de auto.

2. Let eens op de snelwegroute

De volgende keer dat je over de A2 (of een andere snelweg) rijdt, zet dan deze podcastaflevering van Ongesigneerd op. Een architect en een route-ontwerper vertellen over het verborgen ontwerp achter de snelweg. Daardoor voelt een ritje over de A2 ineens als een theatervoorstelling. De andere afleveringen (zoals die over de lantaarnpaal) zijn trouwens ook zeer de moeite waard.

3. Maak een tussenstop

Wie tijd heeft voor een tussenstop onderweg, kan terecht bij een site die ik sinds kort gebruik: Make my drive fun. Voer je begin- en eindpunt in, en de site komt met tips langs de route (of iets daarbuiten):

Zitten allemaal dingen tussen die ik nog helemaal niet ken. Zoals park Buitenschot, waar je een geluidsreducerend landschap vindt. Bepaald geen overbodige luxe, zo vlak naast Hoofddorp. De vreemde vormen zijn gebaseerd op een omgeploegd landschap, want dat bleek verdraaid goed te werken tegen al die herrie. Voor de liefhebber: zie hieronder een korte uitleg van de werking ervan:

4. Bewaar je tips op Google Maps

En dan zijn er nog de tips die ik via vrienden krijg, of op internet vind. Ik verzamel ze op mijn eigen Make my drive fun kaartje. Kun je gewoon zelf in GoogleMaps aanmaken. Ik heb submapjes per thema aangemaakt. Hoe? Dat lees je hier.

Zin in meer tips om je omgeving beter te bekijken? Het boek The Art of Noticing helpt je verder.