Kunst: graag twee keer kijken

Alles waar ik niet minstens twee keer naar wil kijken, is voor mij geen kunst. En het liefst blijft het niet bij kijken, maar zet ‘t me ook aan het denken. Willem de Haan kan dat. Bij mij althans.

De Haan beperkt zich niet tot één medium; hij fotografeert, maakt installaties en doet ingrepen in de publieke ruimte. Het project hieronder is een mix van alles:

In eerste instantie niet veel bijzonders. Middelmatige foto’s gemaakt voor Google Streetview.

Maar: kijk eens goed naar de locaties. En vraag je af hoe groot de kans is dat daar een Google-auto heeft rondgereden.

Precies.

De Haan heeft voor zijn project The Internet’s most famous shadow de contouren van een Google-auto met camera uitgeknipt en gefotografeerd op plekken die niet op Streetview te zien zijn.

Kortom, je moet twee keer kijken. En niet alleen dat; het zet me aan het denken. Over dat het fascinerend is dat een groot deel van de mensheid deze schaduw herkent. En dat was 15 jaar geleden nog niet zo. En over dat het toch idioot is dat die wagentjes iedere dag overal rondrijden, verwoed onze veranderende omgeving vastleggend.

Mountains Everywhere

Een ander project van De Haan is Mountains Everywhere:

© Willem de Haan | South American Mountains
© Willem de Haan | Asian Mountains

Het zijn bevreemdende beelden die voor geen meter kloppen. Het zijn collages van bergen, gegroepeerd per continent. Dat begon niet met een groots idee, maar met een foutje in Photoshop. Dat foutje leverde een vreemd perspectief op, waar De Haan op voort borduurde. De uiteindelijke serie (bestaande uit 6 collages) was in een paar uur uitverkocht op de website WeLikeArt (een tip voor wie betaalbare kunst zoekt).

Suggestie

In een interview met De Haan vertelt hij over het belang van suggestie in zijn werk:

In veel van mijn projecten is suggestie een belangrijk element. De suggestie van een tunnel die onder de Rijn doorloopt, de suggestie van een vliegveld in Amsterdam Noord of de suggestie van een aanrijding tussen twee geparkeerde auto’s. Uiteindelijk is het in dit medium natuurlijk de uitdaging om een idee zo realistisch mogelijk over te laten komen met een bescheiden installatie of handeling.

Een mooi voorbeeld daarvan is een metrostation midden in een weiland:

Door iets buiten de normale context te plaatsen, maak je het los en kantelt je beeld. En dat doet me dan weer denken aan een poster van Loesje waar ik nog regelmatig aan denk als ik over de stoep loop:

Wil je meer van dit soort kunst zien? Harmen de Hoop doet vergelijkbare dingen (Willem de Haan, Harmen de Hoop, zou het ook iets te maken hebben met het metrum van je naam..?).