Chaos bedwingen met fotografie

Ik houd van overzicht en focus maar mijn creativiteit floreert juist bij afleiding. Mijn dagen bestaan daarom uit een permanent gevecht met post-its. Die vul ik met actiepunten die ik dan bijna nooit afvink. Zo probeer ik mijn choas te bedwingen. Kristin Meyer doet dat anders.

Meyer is een designer. Haar designeroog past ze ook toe op alledaagse objecten, gewoon bij haar thuis. Ze ziet wat liggen, ordent het in haar studio waarna haar man er een foto van maakt. Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

© Kristin Meyer

Helemaal nieuw is dit concept niet. Deze strandjutter organiseert zijn vondsten ook op een wat neurotische wijze. En Paula Zucotti fotografeert alles wat iemand op één dag heeft aangeraakt.

En toch.

Zelfs als ik niet dit soort overzichtelijke composities maak, doe ik ook hetzelfde met fotografie. Met mijn camera schep ik orde in de (visuele) chaos om mij heen. Door een onderwerp te kiezen, door enkel bij bewolkt weer te fotograferen, door te wachten tot er geen mensen door mijn beeld lopen, door bij thuiskomst alleen de ‘goede’ beelden te selecteren, en ga zo maar door.

Het resultaat is een fotoserie die ordentelijk lijkt, omdat ik vooral heel veel heb weggelaten. En dat geeft mij ook (een schijn van) overzicht. Net zoals de post-its die ik uiteindelijk zelden afvink.