Over een strandjutter die graag orde schept

Ik vind het soms uitermate fijn om naar spullen te kijken die netjes liggen opgelijnd. Stiekem hoop ik dat die orde op mij overslaat en ik stop met dingen uit te stellen. Zoals dit artikel schrijven. Dus daarom twee vliegen in één klap: ik schrijf gewoon over het werk van Caroline South, waar ik net zo lekker naar zat te kijken. 

Ik ben lang niet de enige hoor, die graag naar orde kijkt. Tienduizenden mensen volgen Things Organized Neatly op Instagram. Sinds gisteren vind je daar een filmpje van een machine die stenen sorteert op basis van hun geologische leeftijd. Compleet nutteloos natuurlijk maar zó fijn om naar te kijken:

Ik zou hier moeiteloos een half uur naar kunnen kijken. Omdat ik dat ordentelijke zo fijn vind om te zien. En misschien omdat het bij mij dus meestentijds ontbreekt. Dat sorteren is trouwens nog best een ingewikkeld gebeuren. Voor de nerds onder ons: hier vind je meer info over hoe die machine te werk gaat).

Goed, waar was ik.

Neem nou dit artikel zélf; ik ben nu pas beland bij het onderwerp waar ik over wilde schrijven; de foto’s van Caroline South. Niks niet to the point. Meanderend, zoekend, associërend. Ook leuk, maar hoe fijn is het om soms iets klip en klaar te hebben. Begin, midden, eind. Of netjes gesorteerd om thema, kleur of leeftijd.

Nouja, en dát doet fotografe South dus.

Het fijne van haar werk vind ik dat ze eerst urenlang langs stranden loopt te jutten. Daar vindt ze dan allerhande ongeorganiseerde rommel. Die spullen neemt ze mee naar huis om er vervolgens een visueel zeer appetijtelijk geheel van te componeren. Het resultaat is een voor mij zeer voldoenende fotoserie.

De kunst van het weglaten

Caroline South gebruikt fotografie om orde te scheppen. Eigenlijk schept de meeste kunst orde; je moet vooral heel veel weglaten. Alleen jij bepaalt wat je binnen de kaders laat zien. En pas als het je lukt om op consistente wijze zaken weg te laten, ben je op de goeie weg.

Maak de wereld klein en laat alle rommel buiten beeld. Of, als dat niet lukt; organiseer je rommel en kijk eens wat het oplevert (dat deed Paula Zucotti: zij fotografeert alles wat iemand op één dag zoal aanraakt).

Andere rommel: 15.000 gevonden voorwerpen bij het aanleggen van de Noord-Zuid lijn in Amsterdam. Mooi gerubriceerd en strak gefotografeerd.