Welke digitale diensten gebruik ik?

Vroeger kon ik me niet voorstellen dat ik zou betalen voor muziek zonder cd-hoesje. Het was de tijd van Napster en Limewire. Nu heb ik alweer jaren Spotify. Een prima dienst, doch volledig digitaal. Datzelfde is inmiddels gebeurd voor allerhande fotografiegerelateerde zaken. En nu kan ik niet meer zonder. Hieronder vind je mijn lijstje met onmisbare digitale diensten. NB: genoemde prijzen zijn allemaal op het moment van schrijven.

In volgorde van gebruik en noodzaak:

Adobe fotografielidmaatschap | 12,09 euro per maand

Vroeger betaalde ik eenmalig een bedrag voor Lightroom. Dat stond dan op mijn computer en werd niet ge-update. Nu betaal ik voor een cloud-dienst waarin zowel Lightroom als Photoshop zit. Beiden staan nog steeds op mijn computer maar worden wel regelmatig ge-update. Nieuwe features gaan meestal aan me voorbij, maar de programma’s werken ook steeds efficiënter waardoor er weinig vertraging optreedt tijdens het bewerken van foto’s.

Zonder dit lidmaatschap ben ik nergens als fotograaf. Al mijn foto’s wonen in Lightroom. In 2017 – toen ik nog straatfotografie deed – schreef ik al eens over mijn workflow. Ik werk nu nog grotendeels hetzelfde.

Backblaze | 5 euro per maand

Mijn grootste fotografische nachtmerrie was het crashen van de harde schijven waarop mijn foto’s staan. Nu niet meer, want Backblaze zorgt voor een continue back-up van mijn foto’s. En dat heeft zich allang terugbetaald: een week voordat ik een nieuwe laptop ging kopen, crashte de oude. Ik kon daarna al mijn foto’s van de Backblaze servers downloaden (dat duurde wel 15 dagen, maar ik had geen haast). Voor wie wil: hier kun je Backblaze gratis uitproberen.

Ik word in ieder geval altijd heel rustig zodra ik op het Backblaze icoontje klik en zie dat mijn 2,6 Terabyte allemaal veilig staat opgeslagen. Daar kan geen meditatie tegenop.

Evernote | Gratis

Evernote is mijn vrolijke vergaarbak en goudmijn. Ik sla daar alles op dat mij interesseert en/of dat later nog eens van pas kan komen. Denk aan boekentips, restaurants, artikelen, projectideeën, filmpjes, blogartikelen, foto’s, etc. Hieronder een screenshot van hoe dat er dan uit ziet bij mij:

Omdat ik Evernote als mijn externe geheugen gebruik, leeg ik mijn werkgeheugen zodra ik iets heb opgeslagen in Evernote. Dat voelt een stuk opgeruimder dan die talloze post-its waar ik mij vroeger mee omringde. Overigens gebruik ik de betaalde versie van Evernote (7 euro per maand) omdat je dan kunt synchroniseren tussen een onbeperkt aantal apparaten. Hier vind je de precieze verschillen tussen de gratis en betaalde versie.

Mailerlite | 32 euro per maand

Deze website vaart inmiddels grotendeels op de abonnees van mijn tweewekelijkse mailing. Een mailtje uitsturen naar ruim 2.600 mensen kan niet via je reguliere mailingdienst. Dus zit ik bij Mailerlite. De prijs daarvan hangt af van het aantal abonnees dat je hebt. In mijn geval kost dat maandelijks 26 euro. Normaliter gebruik je Mailerlite om iets te verkopen. Maar dat doe ik niet, ik schrijf omdat ik het leuk vind. Derhalve stuur ik dus niet op zoveel mogelijk abonnees. Liever heb ik abonnees die de nieuwsbrief ook écht lezen. Daarom verwijder ik eens in de zoveel tijd abonnees die de mailing nooit openen.

Google photos | Gratis

Ik ben ook de huisfotograaf. Dus dan willen familie en vrienden óók graag het fotografische residu van een feestje zien. Dat deel ik altijd via Google Photos. Dat werkt snel, makkelijk en de lay-out vind ik goed. Hier een link.

Voetnoot: er gaat natuurlijk helemaal niks boven analoog. Dus naast deze bits en bytes heb ik ook gewoon een plakboek en print ik mijn foto’s.