Tip 92: Lees dit (gratis) online boek

Er is een handjevol mensen die ik al jaren volg. Omdat hun blik op het creatieve proces mij inspireert en scherp houdt. Eén daarvan is CJ Chilvers. Hij schreef het boek A lesser photographer. Dat kun je kopen, maar je kunt ook het online lezen, helemaal voor niks. Van harte aanbevolen, hieronder lees je waarom.

Zijn boek bestaat uit kleine hoofdstukken met daarin telkens één kernboodschap. Zoals deze:

Fotografie als uitvlucht

Begin 2020 was fotografie voor mij the ultimate creativity-killing distraction. Ik bezocht zowat iedere week een museum, liep alle fotofestivals af en verslond fotoboeken. Iedere zondag deelde ik al die ervaringen op dit blog.

En toen kwam COVID-19 en viel al die afleiding weg. Nouja, ik verzon zelf nog een hele grote, namelijk Kickstart coaching waarin ik andere fotografen begeleidde in hun fotografische zoektocht. Dat liep zo’n storm dat ik in die periode geen foto heb gemaakt. Maar daarna was het klaar. Ik ging aan projecten werken, ongestoord. Onlangs ben ik gestart bij de Fotoacademie. Mijn aandacht is nu meer gericht op mijn eigen werk.

De hoofdstukjes uit het boek van Chilvers doen je even pauzeren en nadenken over jouw eigen fotografie. Nog eentje:

Kantoortaal

Tsja, dit gebeurt vanzelf als je leert hoe een camera werkt. Dan wil je ook weten hoe andere foto’s zijn gemaakt. Met welke ISO, sluitertijd. En met welke camera natuurlijk. Het is nuttig om het medium te leren begrijpen. Maar sommigen gebruiken het als schild, om te laten zien hoeveel ze wel niet weten van de apparatuur. Ik vind het vergelijkbaar met kantoortaal; op plekken waar iedereen in afkortingen spreekt voelt de buitenstaander zich onkundig. Praat je om anderen buiten te sluiten, of juist om ze erbij te betrekken? Dat geldt net zo goed voor hoe je over jouw foto’s en die van anderen praat. Maar het is wel veel moeilijker om in simpele taal dingen te vertellen.

Hier vind je alle hoofdstukken online. En voor wie liever bladert en onderstreept: je kunt ook de fysieke versie van het boek kopen. Daar is de auteur natuurlijk ook blij mee 🙂