Waarom ik een fotoprinter heb gekocht

Sinds veel van mijn bestaande routines plotsklaps weg zijn, probeer ik goeie vervangers te verzinnen. Blijkt ineens dat ik nu wél gedisciplineerd iedere dag kan fotograferen. Bovendien heb ik deze tijd aangegrepen om nu eindelijk eens die fotoprinter aan te schaffen. Had ik dat maar eerder gedaan.

Creativiteit bloeit wanneer het wordt beperkt

Ik schreef er al (veel) vaker over: mijn creativiteit bloeit op bij beperkingen. Stuur mij op pad met de opdracht “maak foto’s van een wijk in Rotterdam” en ik loop eindeloos te tobben. Sindsdien weet ik dat ik mezelf beperkingen moet opleggen. Meteen een richting kiezen. Later die focus aanpassen is prima (en gebeurt bijna altijd), maar beginnen met een blanco vel is niks voor mij.

Dag 4

Meeliften

Dus: hoe belabberd deze corona-situatie ook is, het biedt in ieder geval de mogelijkheid om mee te liften op de beperkingen die mij nu extern worden opgelegd. Sinds twee weken fotografeer ik daarom weer iedere dag. Dat doe ik conform de RIVM-richtlijnen en telkens in mijn directe leefomgeving. Needless to say dat ik dus niemand oproep om erop uit te trekken, maar wel om bij jou thuis of tijdens een ommetje eens wat beter te kijken naar je eigen omgeving.

Ik probeer steeds mijn gevoel van die dag te vangen in een foto. Die buurt is momenteel de Haagse kustlijn, waar mijn vriend woont.

Dag 6

Dat dagelijkse ritme van fotograferen was de eerste week even wennen, maar in week 2 is het al een noodzaak geworden. Ik móet fotograferen.

Dat komt ook door iets anders.

Want op dezelfde dag dat ik het besluit nam om dagelijks te fotograferen, werd mijn fotoprinter bezorgd. Een enorm ding (de Epson p800 A2 printer, voor wie het wil weten) waarmee ik een flinke diepte-investering doe ik in de ontwikkeling van mijn autonome fotografie.

Is dat nou nodig? vroeg een vervelend stemmetje mij toen ik de 9 inktcartridges uitpakte en installeerde.

Ja, dat bleek nodig. Want al na 2 weken print ik meer foto’s dan in het afgelopen half jaar. De drempel om foto’s op te sturen naar een printshop bleek onnoemlijk hoog voor mij. Even 2 foto’s printen vond ik zonde van de bezorgkosten. Dus wachtte ik tot ik er zo’n 20 had. Bovendien wil ik mijn geprinte foto’s meteen zien en – indien nodig – nóg eens printen omdat iets me niet bevalt.

Dat kan nu.

Dag 9

Foto’s printen kan trouwens ook gewoon met je huis- tuin- en keukenprinter. Kleurtechnisch misschien wat minder perfect, maar dat weegt niet op tegen het kunnen aanraken en sorteren van je foto’s op een tafel.

Print!