Inspiratie: drie keer anders kijken

Tijdens het opschonen van mijn ideeënlijst voor dit blog, bleek dat er een boel klein grut in zit. Dus die heb ik eens gebundeld, ter uwer vermaeck. Hieronder drie voorbeelden van anders kijken (en denken, en doen).

1. Een concert voor planten

Net voordat een groot theater in Barcelona weer open ging voor publiek, werd er al een concert gegeven. Voor 2.292 planten.

Dit is het idee van kunstenaar Eugenio Ampudia:

This offers us a different perspective for our return to activity, a perspective that brings us closer to something as essential as our relationship with nature.

Eugenio Ampudia

Mooier nog dan de foto, is de uitvoering zelf. De planten worden voorafgaand vriendelijk verzocht om hun mobiele telefoons uit te schakelen. Vervolgens luisteren ze muisstil naar de muziek. Fijn publiek, ik had er graag stilletjes tussen gezeten.

Bijna net zo vreemd als die 299 bomen in een Oostenrijks voetbalstadion.

2. Een koekoeksklok, maar dan anders

Een koekoek woont doorgaans in een chique Zwitsers chalet, waar hij eens per uur uit komt zoeven om te melden dat er weer een uur des levens voorbij is getikt. Doch niet alle koekoeken gaat het zo voor de wind: sommigen blijken in wat simpelere optrekjes te wonen, pal boven elkaar:

Guido Zimmerman bedacht deze klokken. Ik hou van de mooie lelijkheid van Brutalisme en Bauhaus. Normaliter heb ik een hekel aan koekoeksklokken, maar deze hang ik zo aan mijn muur.

Voordeel voor de koekoeken is trouwens wel dat de last van het werk (ieder uur opdraven) op vele schouders terecht komt.

3. De Nachtwacht in een mega close-up

Vorige week bezocht ik het Rijksmuseum. Normaliter kunnen daar per dag 9.000 bezoekers in, nu slechts 2.000 (op reservering). Het was er dus rustig. Alle tijd om eens goed naar de Nachtwacht te kijken, ware het niet dat deze momenteel wordt gerestaureerd. Derhalve was er een glazen kubus omheen gebouwd waarin mensen druk doende waren met laptops en camera’s.

Pas na mijn bezoek kwam ik erachter dat iedereen thuis een exemplaar van de Nachtwacht tot zijn beschikking heeft. Eentje van 44.8 gigapixel groot. Als je helemaal inzoomt op een oog, dan zie je dus dit:

Je ziet zelfs de pigmentdeeltjes zitten.

Voor deze foto zijn 528 foto’s gemaakt. Die zijn middels neural networks digitaal aan elkaar genaaid. De afstand tussen de pixels is 20 micrometer (0,02 mm). De foto wordt ook gebruikt om alle toekomstige verouderingsprocessen in het schilderij nauwkeurig bij te kunnen houden.

Vergeet de sleuf niet!

Voor wie toch een kijkje wil nemen ter plaatse: vlak vóór het schilderij zitten naden in de vloer. Deze naden hebben de vorm van een overmaatse brievenbus. En dat is het ook. Want zo kan De Nachtwacht ontsnappen bij brand of onraad. Als je in de passage eronder staat, zie je de onderkant van deze sleuf.