Wat vrolijks in tijden van Corona

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik bingewatch al dagen het nieuws. Mijn kijkgedrag draagt niet bij aan mijn gemoedsrust. Wat wél helpt, zijn onderstaande dingen. Een greep uit wat ik tegenkwam deze week en waar ik vrolijk van werd.

Het zijn rare tijden. Bijna iedereen in Nederland moet zijn bestaande routines aanpassen. Zo werk ik vanaf maandag thuis, verplicht. Mijn agenda dondert als een kaartenhuis in elkaar; ik zou aankomende week een lezing geven bij een fotoclub. Gaat niet door. Begin april zou ik deelnemen aan een meerdaagse workshop in Gent. Gaat niet door. Een weekendje naar Noord-Brabant – inmiddels vanzelfsprekend: gaat niet door.

Het zette mij aan het denken over wat ik eigenlijk met die vrijgekomen tijd ga doen. Geen sociale afspraken, geen reistijd naar werk. Hoe maak ik van die nood een deugd? Hierbij mijn overpeinzingen.

Máák iets

De hele dag door het nieuws kijken en praten over het nieuws legt mij lam. Ik heb er geen invloed op, maar het heeft wel invloed op mij, en op mijn leven. Wat mij helpt: zélf iets maken. Een nieuw gerecht, een tekening, een fotoboek, whatever. Door iets te maken heb ík weer impact op de wereld, hoe klein ook. En dat voelt goed.

Ik kwam deze week van alles tegen op internet. Allemaal mensen die dingen maken. Vrolijke dingen.

Zoals dit kleine wereldje áchter een stopcontact:

En voor de boekenwurmen bestaat er een fenomeen dat mij tot op heden onbekend was; een Book Nook. Dat is een paadje of ruimte tussen je boeken, als ware er een wereld achter de boekenkast. Was het maar waar.


Enfin, ik besef dat het merendeel van de lezers van dit blog fotografen zijn, en derhalve de kunst van het fröbelen niet geheel onder de knie hebben. Gelukkig kun je ook als fotograaf binnenshuis dingen maken. Zoals een inspiratieplakboek.

Of ga gewoon fotograferen en neem COVID-19 als thema. Dat deed fotograaf Markus Hoffstätter. Hij werkt met collodium en tin types, en scheikundig en zeer tijdrovend proces. Door meerdere tin types te maken en achter elkaar te zetten, maakt hij een (hele) korte animatie waarin hijzelf en het virus een rol speelt. Die animatie maakte hij met wet plates:

If something bothers my mind, I have to make an art out of it.

It also fits with the Collodion process: no touching and no breathing the chemicals, just as you do not want to touch or breathe the virus.”

~ Markus Hoffstätter via PetaPixel

Hieronder kun je het hele proces in werking zien:

Deed mij weer even denken aan mijn bezoek aan wet plate fotograaf Arold van der Aa; hij maakte deze foto’s van mij.

En wat maak ik?

Enfin, je leven gaat er dus hoogstwaarschijnlijk wat anders uitzien de komende tijd. Bedenk wat je daarmee wilt en kunt. Maak van de nood een deugd. Ik heb in ieder geval alvast twee concrete doelen:

  1. Foto’s: Ik start per vandaag weer mijn één-foto-per-dag-project. Dat deed ik ook in 2019, toen ik totaal geen inspiratie had. Maar dankzij dat project werd mijn creatieve blokkade omver geduwd. Zie hier mijn resultaten van destijds. Nu gebruik ik dit project om creatief te blijven.
  2. Muziek: Begin dit jaar startte ik met tenminste 10 minuten per dag gitaar leren spelen, dat rek ik nu op naar tenminste een half uur. Ik was toch al de online lesmethodiek van Justin Guitar aan het volgen, dus social distancing gaat prima. Zijn cursus kost niks. Maar koop vooral zijn liedjesboek, want goed werk moet worden beloond, vind ik.

En nu hup aan de slag met je eigen voornemens. Tijd zat om daar nu wat concreets mee te gaan doen.