Januari: mijn Make & Play lijst

Je bent wat je eet, zou een foodblogger zeggen. Ik stel daar tegenover: je bent wat je ziet. En doet. En dus meld ik hier maandelijks wat ik zoal zie en doe. Om mezelf scherp te houden (ik wil niet te veel snacken), en om leuke tips te delen. Hierbij mijn oogst van de eerste maand.

Vorig jaar startte ik de gewoonte om maandelijks in een artikel te delen wat ik zoal ging doen. Het was de concretisering van mijn fotojaarplan, en het hielp mij om tussentijds te kalibreren: ben ik nog bezig met de dingen die ik mij had voorgenomen? Dat leidde soms tot een artikel dat alle kanten op ging.

Dat ga ik dit jaar iets gestructureerder doen. Iets wat ik in mijn hoofd al deed, maar nu ook op schrift zet: ik deel mijn (vrije) tijd op in twee thema’s: maken en spelen. Of make en play, dat klinkt lekker hip en is korter. Ik heb dat idee overigens gejat uit een boek van Timothy Ferris (Tools of Titans).

Gek eigenlijk: tot pakweg je 6e levensjaar bestond je hele leven gewoon uit maken en spelen. Het is het natuurlijke leerproces van een mens: je maakt en je speelt.

Maar gaandeweg verruilen we dat voor studeren, werken en boodschappen doen. Maken of spelen doe je enkel nog als je een hobby hebt.

Dat moet anders.

Dus. Hierbij mijn Make & Play lijst voor januari.

Make

Onder Make schaar ik alles wat ik produceer. Dus van niets iets maken. Of van iets iets anders. Wat er – vind ik – niet onder valt: iets maken dat je maar op één manier kunt doen. Dan spelen je hersens niet buiten maar ben je gewoon standaard werk aan het doen. Mijn make lijstje van deze maand:

Muziek gemaakt
Ik heb muziek gemaakt! Op mijn via Marktplaats aangeschafte gitaar. Al mijn hele leven wil ik ‘ooit’ gitaar kunnen spelen. Ik vond dat dat dit jaar maar eens moest gebeuren. Na wat research kwam ik uit bij een olijke Amerikaan – Justin – die voor noppes een prachtcursus in elkaar heeft geklust. Aanrader.

Plaatjes geplakt
Ik heb mijn plaatjesplakboek verder aangevuld.
Knippen en plakken is léuk! Iedereen moet een prittstift in huis hebben vind ik. Er valt genoeg te lijmen.

Play

En dan Play: alles wat mij inspireert, zoals museumbezoeken, documentaires, films, podcasts.

Tentoonstellingen bezocht
Nederlands Fotomuseum: Expositie Sterke Verhalen & lezing over de Amateur vs. de Professional. Vooral die lezing was leuk. Aantekeningen voor een artikel gemaakt.
Kunsthal Rotterdam: 4 eeuwen teken- en schilderkunst. Leuk omdat: er van alles te zien valt. Ook Echt Hele Mooie schilderijen. Vind ik dan.
Haags Fotomuseum: expositie over Eddy Posthuma de Boer. Mooi tijdsbeeld van Nederland, maar zal niet blijven hangen in mijn geheugen.

Documentaire gezien
Ne me quitte pas: Wát een verhaal. Het gaat over vriendschap. En alcohol. En over overeind blijven staan. Vergeet ook niet om het nagesprek met de makers te kijken.

Boek gelezen
Deze maand gelezen: Het is oorlog maar niemand die het ziet. We leven in tijden van cybercrime. Maar hoe ziet dat eruit? En wat doet onze inlichtingendienst eigenlijk op dat vlak? Dit boek heb ik bijna in één ruk uitgelezen, zo spannend was het. Wel jammer dat ik nu alweer bijna alles vergeten ben.

Podcast geluisterd
Omdat dit lijstje al hoogdravend genoeg is, permitteer ik mij één guilty pleasure: podcast de Krokante Leesmap. Sinds mijn ontdekking luister ik alle afleveringen op maniakale wijze. Het behelst niet veel: drie mensen bespreken iedere aflevering 3 tijdschriften. Bijvoorbeeld het vakblad voor steile daken. Zoiets bestaat kennelijk. En daar word ik blij van. En vooral ook van de humoristische wijze waarop ze de bladen bespreken.

Mijn speellijst is beduidend langer dan mijn maaklijst. Dat wil ik de volgende maand anders doen.

Hoe ziet jouw Make & Play lijstje eruit?