Paspoortfoto’s: ideetje voor de volgende keer?

Hoofd recht, oren zichtbaar, bril af en niet lachen alstublieft; een paspoortfoto wordt met militaire precisie gemaakt. De foto in mijn paspoort toont een lege blik en een halfslachtige poging om met gesloten mond tóch te lachen. Maar ook hier blijkt ruimte voor persoonlijke expressie. Max Siedentopf zocht deze net búiten de kaders.

Creatief door beperkingen

Het is maar net hoe je er naar kijkt: gebruik je de restricties om te bepalen waar de ruimte wél zit, of ga je volledig mee in de opgelegde eisen? Siedentopf zag mogelijkheden toen hij poseerde voor zijn paspoortfoto. want die restricties gingen om alles wat zich binnen het kader afspeelt. Wat erbuiten valt, dat zien we niet – wel vullen we het automatisch in met dat wat ons logisch lijkt. Het is – vind ik – een voedingsbodem om de waarheid mee te liegen. Door iets níet te laten zien, ontneem je de kijker de context waarin de foto is gemaakt.

In zijn serie Passport Photos speelt Siedentopf doelbewust met dit gegeven. Hij maakt paspoortfoto’s van vrienden en vreemden en laat vervolgens de context zien waarin hij de foto maakte. Het emotieloze gezicht blijkt onderdeel van een kolderiek tableau.

Vliegend spaghettimonster

Overigens kun je – mits je heel volhardend bent – ook bínnen de kaders van de paspoortfoto heel wat teweeg brengen. Zo probeerde de Church of the Flying Spaghettimonster mee te liften op de iets minder strikte paspoorteisen voor religieuze mensen. De zogenaamde ‘pastafarians’ dragen – als blijk van waardering voor het spaghettimonster – een vergiet op hun hoofd. In Nederland zijn er ook pastafarians. Het is wel gelukt om alhier erkend te worden als religie (bron: NOS) maar helaas niet om met een vergiet op je hoofd op een officieel document te komen. De reden:

“De rechtbank vindt het belangrijk dat Dijkstra het vergiet niet altijd draagt. Hij had het vergiet wel op in de rechtbank, en ook op zijn werk draagt hij het hoofddeksel.

Maar als er klanten komen – Dijkstra is juridisch adviseur – zet hij het vergiet af, uit commerciële en sociale overwegingen. Het vergiet heeft daarom een andere functie dan bijvoorbeeld de hoofddoek bij moslims”.

Bron: Metronieuws