Mijn fotoserie: schapen op straat

Ik liep al twee jaar met een idee in mijn hoofd; telkens als ik langs een snelweg schapen zag grazen, krulden mijn mondhoeken omhoog. Het contrast van snelweg en schaap vind ik humoristisch. Niks geen grasmaaiers, nee, we sturen 300 schapen die de boel zeer natuurvriendelijk kortwieken.

Landschapsbeheerders

Een paar weken terug schreef ik diverse schaapherders (of wat moderner: “landschapsbeheerders”) aan met de vraag of zij met hun kudde ook langs de snelweg grazen. En zoja: of ik eens mee mocht om te fotograferen.

Dat mocht bij Peelkudde De Schaapsdrift uit Venray. Vooraf maakte ik een shot list (een soort boodschappenlijstje met welke foto’s ik thuis wil komen).

Maar wat bleek: de dag liep volstrekt anders. De schapen langs de snelweg bleken fotografisch niet zo interessant. Wat ik visueel een stuk aantrekkelijker vond was de verplaatsing van de kudde. De 300 schapen van De Peeldrift lopen zelf naar hun volgende maaltijd. Ditmaal sjokten zij langs een bedrijventerrein en dwars door een woonwijk. Tussendoor hapten ze overigens ook wat snackjes weg in tuinen en plantsoenen. Totdat de hond het wel welletjes vond.

Enfin, juist dáár vond ik wat ik zocht: humoristische en licht vervreemdende beelden.

Hoe alles anders loopt

Het is grappig hoe dat gaat: ik zag de snelwegschapenserie zó voor me. Maar ter plaatse vond ik het contrast tussen straat en schaap veel sterker. En grappiger bovendien. Mede dankzij Tineke van De Peeldrift heb ik nu ein-de-lijk de daad bij het woord gevoegd. De volgende keer als ik langs snelwegschapen rijd kan ik weer onbezorgd glimlachen, in plaats van te denken ‘wanneer ga je dáár nou eens wat mee doen?!’. Voor nu ben ik tevreden, en wellicht smaakt dit nog wel naar meer :).