Tip 54: kijk achterom en vergelijk het licht

Licht is de verf van je foto. Alleen: die verf verandert steeds gedurende de dag. Daarom is het nuttig om je bewust te zijn van hoe licht zich gedraagt. Niet alleen gedurende de dag, maar óók op hetzelfde moment, op dezelfde plek. Het scheelt namelijk nogal als je je even omdraait. Hierbij een voorbeeld. 

Onlangs liep ik op de pier van Scheveningen. Een fijne plek waar je vanaf enige hoogte kunt neerkijken op het strand. Daar tref je dan een een zeer Hollands schouwspel van kleine rondlummelende personages. Sommigen brengen als excuus hun hondje mee.

Wandelend over die pier zag ik aan de ene kant onderstaand landschap, waarbij het mij vooral opviel dat de horizon niet thuis gaf:

Uitkijkend over de andere kant was er ook geen horizon te bekennen, maar wél kleur:

En ineens trof het me dat dit wel twee zeer uiteenlopende scènes zijn. Het is hetzelfde moment, of nou ja, misschien een minuut of wat later. Maar de lichtomstandigheden zijn enorm verschillend.

De eerste foto is koel, winters en een tikkie somber. Misschien wel omdat het lijkt alsof iedereen in het zwart gekleed is. Het beeld eronder toont veel warmer. Daarin zie je kleurige kleding en open jassen.

Als we inzoomen op één figuurtje is het verschil nog duidelijker te zien: kijk even naar de hond in beide foto’s.

De hond in de eerste foto is een zwart silhouet dat afsteekt tegen het lichte water. Eenzelfde hond op de foto eronder is juist wit tegen een donkere achtergrond.

Conclusie: draai je even om

Dit voorbeeld toont hoe belangrijk het is dat je bewust ziet wat het licht om jou heen doet. Want als jij een voorkeur hebt voor kleurenpracht dan is het toch verdomd zonde als je blijft prutsen met het zwartwitte strand. Of andersom.

Eerst zien, dan keuzes maken dus. En heb je geen voorkeur? Ook goed, zorg dan wel dat je vanaf meerdere kanten fotografeert zodat je thuis nog eens kunt zien wat de verschillen zijn.

Ik had die dag een voorkeur voor de kleurenkant. En dat trof, want aan die kant staat nu juist ook het reuzenrad dat er wat verloren bij ligt, zo midden in zee.

Ik ontkom er trouwens niet aan op dit blog: schrijven over licht. Voor wie meer zoekt: eerder beschreef ik al een handleiding in 3 stappen. En over dat de zon altijd de baas is, overal.