Txema Salvans: een documentaire in één foto

Ik schreef al eerder over Txema Salvans. Dat had een ongemakkelijk bij-effect. In zijn fotoserie The Waiting Game fotografeerde hij namelijk wachtende Spaanse prostituees. In de zomermaanden stijgt het bezoekersaantal van mijn artikel daarover navenant. En ik kan ook zien met welke zoekwoorden men daar terecht komt. Bah. Ik was derhalve blij toen ik deze week las over zijn nieuwe werk, en zijn nieuwe boek. Met een ander onderwerp.

Nice to Meet You

Txema Salvans woont in Barcelona en fotografeert het Spaanse leven. Het resulterende boek heet Nice To Meet You. Ik kan er een heel verhaal over ophangen, maar dat zou geen recht doen aan de kracht van zijn beelden. Het zijn kleine inkijkjes in een leven, mijmeringen van momenten en een ode aan familie. En aan honden trouwens.

Gewoon kijken dus maar:

Wat ik ervan leer

Salvans maakt fotografie klein. Hij ensceneert niet, maar gaat gewoon in het leven staan, is er onderdeel van. Daardoor voelt het alsof je er zelf bij was, de beelden komen echt over. Het resultaat is mooi en simpel. En goed om te beseffen: dit kwam niet tot stand in een paar weken. Hij was hier jaren mee bezig.

Maar ook hij begon ooit met de eerste foto en bedacht toen: hier zit meer in.

Een les voor mij! En wellicht voor jou.

Over hoe Txema Salvans werkt

Salvans werkt voornamelijk intuïtief. Een idee groeit, en daarmee zijn serie:

“I am always working on different series, some I have a very clear idea about, others are purely intuitive and only little by little become more defined.

This is what happened with My Kingdom – as time passed and the project grew, I realised that these photographs could illustrate more than the simple idea of Spaniards on vacation.”

Benieuwd naar zijn nieuwe boek My Kingdom? Die kun je hier kopen.

Meer werk van Txema Salvans

Ja, ik schreef dus ook nog dat andere artikel over zijn fotoserie The Waiting Game. Hier te vinden.