Reuben Wu maakt figuren met drones

Ik word een beetje moe van alle dronefotografie, maar wat Reuben Wu doet vind ik leuk. Nu eens geen bovenaanzicht, nee, hij gebruikt de drone zelf om lichtfiguren te tekenen boven verlaten vlaktes. 

Nu drones betaalbaar zijn, word je doodgegooid met fotografie van boven. Het brengt een nieuw perspectief, wij mensen bekijken zelden iets van boven. En dus zien dronefoto’s er al snel heel indrukwekkend uit. Echter, ze vervelen me ook snel. Ik heb het wel weer zo’n beetje gezien, die wereld van boven (ik vroeg me al eerder af wat dronefotografie toevoegt).

Tekenen met licht

Reuben Wu vliegt de boel heel anders aan (pun intended) met zijn serie Aeroglyph. Bij hem gaat het niet om de foto die drone maakt, maar om wat een drone kan. Een drone beweegt immers en kan dus ‘tekenen’ met licht. Wanneer je een lampje op een drone monteert, kun je geometrische figuren tekenen in de lucht. En die figuren fotografeert Wu dan met een lange sluitertijd. Het resulterende beeld heeft nooit bestaan maar is het gevolg van de belichtingsduur.

© Reuben Wu

 

© Reuben Wu

Hoe doet Reuben Wu dat?

Dat moet nog best lastig zijn, een drone precies zo laten vliegen dat er een rechte lijn ontstaat. Valt mee. Hij gebruikt hiervoor een softwareprogramma. Dat programma kan de drone met behulp van GPS een voorgeprogrammeerde route laten vliegen.

© Reuben Wu

 

© Reuben Wu

Reflectie in het water

De reflectie in het water zijn dus ook echt. Al was de reflectie er nooit op één moment volledig. Die is net als het beeld zelf een optelsom van de beweging van de drone – bij elkaar gevoegd dankzij een lange sluitertijd.

300 zwermende drones

Het werk van Reuben Wu deed me denken aan een filmpje van Studio Drift dat ik onlangs zag in het Stedelijk Museum in Amsterdam. In die film zag ik een vrij megalomaan project van hen: 300 drones met een lampje vlogen volgens een voorgeprogrammeerde route boven het water. Het resultaat doet denken aan een zwerm vogels. Het is een feeëriek gezicht wat ik graag eens in het echt zou willen aanschouwen. Dat had trouwens gekund, want begin augustus vlogen ze 3 avonden boven ‘t IJ. Wist ik niet.

Nouja, we hebben het filmpje nog: